Epämieluisat pitkäkaulat himoitsevat rovaniemeläisen Ari Ruotsalaisen ohraa: "Mennään kilpaa kurkien kanssa" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Epämieluisat pitkäkaulat himoitsevat rovaniemeläisen Ari Ruotsalaisen ohraa: "Mennään kilpaa kurkien kanssa"

Maanviljelijä Ari Ruotsalainen Rovaniemen Jaatilasta katselee yli ohrapellon ja arvelee sadon tuleentuvan elokuun loppuun mennessä.
Ilpo Kiuru
Viime vuonna kurjet polkivat Ari Ruotsalaisen ohrapeltoa neljän hehtaarin alalta: yhden lohkon kokonaan ja puolikkaan toisesta.

"Kasvuun lähtö oli keväällä nihkeää, kun alla oli pieni routa. Hietamaalla sato kyllä ehtii, vaikka ensin oli kuivaa ja heinäkuussa sademäärä rikkoi 200 millin rajan", mies uksii.

Yhden varauman hän kuitenkin esittää.

"Kurkien kanssa mennään kilpaa. Pitää ehtiä ennen kuin ne tulevat polkemaan oljet", Ruotsalainen sanoo.

Kokemuksen perusteella kisa ei ole lainkaan poissuljettu.

"Viime vuonna meni neljä hehtaaria: yksi lohko kokonaan ja puolikas toisesta", mies muistelee.

Oljenpolkijat ovat antaneet kuulua itsestään jo tänä vuonnakin. Keväällä matkalla pohjoiseen näyttäytymässä kävi Ruotsalaisen laskennan perusteella 160 kurkea, 60 joutsenta ja iso parvi hanhia.

Outoja käypäläisiä pelloilla eivät ole myöskään porot ja hirvet.

Poroaita on rakennettu nelostien länsipuolelle radan varteen niin, että eläimet jäävät radan ja Kemijoen väliin ja hakevat syömisensä siltä alueelta.

Hirvet taas käyvät hammastelemassa heinäpaaleja juuri sen verran, että paalit rikkoutuvat, mutta eivät niin paljon, että vahingoista saisi korvauksia.

Ruotsalaisella on navetassa 30 lypsävää. Peltoa on ohralla 18 hehtaaria, viljelykierron vuoksi. Aiemmin on ollut enemmänkin.

"Vähiinhän tämä menee. Ei taida Lapissa enää moni pelkkää viljaa kasvattaa", hän sanoo.

MTK-Lapin toiminnanjohtaja Kaija Kinnunen vahvistaa tiedon.

"Liekö pari", hän heittää ulkomuistista.

Ensimmäisestä säilörehusadosta tuli Ruotsalaisen mukaan huono. Syyssadosta hän sanoo tulevan hyvän. Turvemaiden osalta tunnelmat tosin ovat vielä odottavat.

Lue myös:

Puimurit lähtivät pelloille, sadon määrä ja laatu vaihtelevat

Lue lisää

Tiesitkö, että myös tutut viljat ruis, kaura ja ohra sisältävät kasviproteiinia ja vieläpä terveysvaikutteisia?

Sieniohratto

Silmä ja kosteusmittari pettävät jälkiversonutta ohraa puivan

"Jälkiversontaa ei ole koskaan ollut näin paljon" – Tapio Vanhalan ohrapellossa jälkiversot ovat venähtäneet 30 senttiä pidemmiksi kuin vanha kasvusto