Ruotsalaiset teurastamot valmiita tekemään yhteistyötä, jos korona pakottaa sulkemaan tuotantolaitoksia - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Ruotsalaiset teurastamot valmiita tekemään yhteistyötä, jos korona pakottaa sulkemaan tuotantolaitoksia

Kolmen ruotsalaisen teurastamon Skövde Slakterin, KLS Ugglarpsin ja HKScanin työntekijöiden joukossa on ollut Covid 19 -koronatartuntoja. Toistaiseksi tauti ei kuitenkaan ole aiheuttanut työvoimapulaa tai vaikuttanut liikevaihtoon, yhtiöt kertovat Jordbruksaktuelltin haastattelussa.
Jukka Pasonen
Koronapandemia aiheuttaa teurastamoille ongelmia eri puolilla maailmaa.

Työntekijöiden joukossa voimakkaasti levinnyt Covid 19 on pakottanut sulkemaan teurastamoita muun muassa Yhdysvalloissa, Tanskassa ja Saksassa. Ruotsissa vastaavilta koronapandemian aiheuttamilta ongelmilta on toistaiseksi säästytty.

Jordbruksaktuellt selvitti, miten koronapandemia on vaikuttanut kolmeen teurastamoon Ruotsissa.

Yhtiöidensä tilanteesta kertovat Skövde Slakterin toimitusjohtaja Stefan Kylén, KLS Ugglarpsin osto- ja turvallisuuspäällikkö Paul Robertsson ja HKScanin Ruotsin toimintojen operatiivinen johtaja Magnus Lindholm sanovat.

Kukaan haastatelluista ei kerro tarkkaan, kuinka monta Covid 19 -tapausta työntekijöiden joukossa on ollut.

Kylén käyttää sanaa muutama ja Lindholm useita. Robertsson kertoo, ettei sairauspoissaoloja ole ollut tavallista enempää. Hän ei edes kerro, onko sairastuneiden joukossa koronatartunnan saaneita.

Yhdenkään yhtiön liiketoiminta ei haastateltujen mukaan ole kärsinyt pandemiasta eikä tuotantolaitoksia ole jouduttu sulkemaan.

Mikäli tällainen tilanne kuitenkin tulisi eteen, teurastamot ovat varautuneet sekä Kylénin ja Lindholmin mukaan tekemään yhteistyötä.

Yhtiöt ovat toistensa kilpailijoita. Mutta jos joudumme vaikeuksiin, autamme toisiamme, Lindholm sanoo. Hän kertoo, että Ruotsin yhdeksän suurinta teurastamoyhtiötä ovat keskustelleet asiasta ja yhteistyötä varten on olemassa perussuunnitelma.

Robertsson ei haastattelussa viittaa yhteistyöhän vaan kertoo KLS Ugglarpsin lisänneet teurastuksia, jotta teurasjonoja ei syntyisi.

Suomessa ei tiettävästi ole jouduttu sulkemaan koronapandemian takia teurastamoita.

Alan yhtiöt ovat kertoneet olevansa valmiita tekemään yhteistyötä, mikäli tilanne äityisi todella pahaksi (MT 19.4.).

Covid-19-situationen på svenska slakterier

Lue myös:

Jättimäinen teurastamo kiinni koronan takia Tanskassa

Koronatartuntojen vuoksi suljettu Tönniesin teurastamo on jälleen auki – Saksan sikaruuhka ei ole silti helpottumassa

Lähes 2 miljoonaa broileria tuhotaan teurastamon koronatartuntojen takia Yhdysvalloissa

Suomen teurastamot hyvin varautuneita koronan leviämiseen: "En näe isona riskinä sitä, että olisimme minkään eläinryhmän osalta täysin toimintakyvyttömiä"

Lue lisää

"Asiakkaan oma vika, jos tulee junaan"

Baarien ja yökerhojen koronarajoitukset nousevat taas hallituksen pöydälle

Peseekö hallitus kätensä koronasta? Slunga-Poutsalo: "Se on sysännyt vastuun kunnille, maakunnille ja sairaanhoitopiireille"

Intia ilmoitti kuuden miljoonan koronatartunnan ylittymisestä