Maatalouskonemessut perutaan koronan takia, seuraavat järjestetään kahden vuoden päästä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Maatalouskonemessut perutaan koronan takia, seuraavat järjestetään kahden vuoden päästä

Tilalle tuodaan 365-verkkomessut, joilla näytteilleasettajat kertovat uutuuksistaan ja tapahtumista.
Kari Salonen
Helsingin messukeskuksessa ei pidetä maatalouskonemessuja marraskuussa koronan takia. Kuva on ensimmäisiltä messuilta kaksi vuotta sitten.

Helsingin messukeskuksessa ei järjestetä marraskuussa maatalouskonemessuja. Koronatilanteen takia tilalle tuodaan MaatalousKonemessut verkossa 365, missä näytteilleasettajat kertovat uutuuksistaan ja tapahtumista, toteaa konseptikehittäjä Leo Potkonen Helsingin messukeskuksesta.

Messukeskus ja isot näytteilleasettajat sopivat asiasta torstaina, mutta päätös julkistettiin maanantaina aamulla.

Samalla kerrottiin, että messuja siirretään kahdella vuodella. Käytännössä se tarkoittaa samaa kuin tämänkertaisten messujen peruminen, koska seuraavat konemessut oli tarkoitus pitää joka tapauksessa lokakuussa 2022.

Messuja ei haluttu siirtää vuodella, jolloin ne olisivat samaan aikaan Koneagrian kanssa. Potkonen kertoo. Ensi vuoden messukalenterissa on jo muitakin tapahtumia. Kesällä on Okra, lokakuussa KoneKilleri ja marraskuussa Agritechnica Saksassa.

Päätöksen kerrotaan olleen yksimielinen. Viime kädessä siirtolinjaus tuli näytteilleasettajilta, joista osa oli jo päättänyt jäädä pois.

"Näyttely olisi haluttu järjestää. Tapahtuma päätettiin kuitenkin siirtää pandemiatilanteen vuoksi ja siihen vaikutti myös asiakkailta saatu palaute", kertoo toimitusjohtaja Jyrki Lepistö Hankkijalta.

Messujen pitäminen ja ison ihmismäärän kokoontuminen olisi ollut riskialtista, kun tulevaa koronatilannetta ei tiedetä, Potkonen perustelee ratkaisua MT:lle.

"Alan yrityksiä huolestuttaa erityisesti henkilökuntansa ja asiakkaittensa terveys. Nyt ollaan tilanteessa, jossa yritykset haluavat siirtää tapahtuman, joten niin tehdään", Potkonen sanoo.

Aiemmin ehdittiin kertoa, että kaikille messuvieraille tarjotaan maskit järjestäjien puolesta.

Potkosen mukaan viranomaiskieltoa messuista ei ole, mutta viranomaisten linjaukset eivät yllä 2–3 kuukauden päähän, mikä olisi minimi valmisteluaika messujen pitämiseksi.

Hän ymmärtää myös ihmisten arkuuden tulla messujen kaltaisiin tilaisuuksiin. Edes maskit eivät luo turvallisuuden tunnetta.

Messukeskus teetti edelliskerran kävijöille kyselyn, joka kertoo, että messuille halutaan tulla. Päätös piti kuitenkin tehdä nyt, kun täyttä varmuutta messujen pitämisestä ei voida antaa. Näin näytteilleasettajille jää aikaa miettiä omia ratkaisujaan.

Lisäksi koronatilanne on taas vaikeutunut.

Messujen tilalle rakennetaan verkkopalvelu tai itse asiassa useita verkkopalveluita hieman peruuntuneiden kirjamessujen tapaan. Kiire verkkopalvelujen kanssa tulee, Potkonen toteaa.

Alan isot toimijat pystyvät tavoittamaan asiakkaansa itsenäisesti, mutta pienille ja keskisuurille toimijoille näkyvyyden saaminen voi olla hankalaa ja heille verkkomessuista on hyötyä, Potknen arvelee.

Potkosen mukaan messujen siirtäminen verkkoon on iso muutos. Messut eivät enää ole kolmipäiväiset, vaan ne avautuvat jo ennen marraskuuta ja pysyvät myös auki myöhemmin, vaikka pysyvästi.

Potkosen mukaan keskeinen osa on messuihin liittyvä uutispalvelu, missä näytteilleasettajat voivat kertoa uutuuksista ja tapahtumista ja asiakas löytää tiedot keskitetysti. Messuilla pidettävistä esityksistä ja tietoiskuista ei luovuta, vaan ne tuodaan verkkoon, missä niitä on mahdollista katsoa milloin vain.

Potkosen mukaan tarkoitus on myös jakaa Agri-inno -palkinto sekä palkita tuoteuutuuksien parhaat.

Juttuun lisätty klo 10.46 KoneKilleri ensi vuoden näyttelyihin.

Lue myös:

Helsingin maatalouskonemessuja väännetään koronamuottiin, peruminen ei ole ollut esillä

Lue lisää

Korona siirtää uuden auton hankintapäätöksiä – käytettyjen kauppa käy silti hyvin

Korona peruutti halloween-juhlat – viljelijällä käsissään 30 000 myymätöntä kurpitsaa

"Suhteessa siihen kriisiin, joka odotti nurkan takana, onnistuimme loppujen lopuksi hyvin", MTK:n Marko Mäki-Hakola summaa kuluneen kesän kausityövoimatilanteen

Suomessa 59 uutta koronatartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia maanantain jälkeen