Maatalous

Vuokratut kesäkanat ovat lapsiperheissä suosittu tapa tutustua ruuan alkulähteisiin: Syksyn tullen siivekkäät palaavat maatilalle

Kesäkanat vuokraamalla pääsee vähemmällä.
Nina Häggkvist
Jami Susijärvi vuokraa puolisonsa kanssa Urjalasta käsin tavallisena kesänä 200–300 kanaa. Tänä vuonna vuokrausta ei koronan vuoksi toteutettu.

Kanojen kohtalosta ei tarvitse syksyn tullen murehtia, jos siivekkäitä ei majoita luonaan pysyvästi.

Kesäkanojen vuokraustoiminta on siivittänyt harrastekanaloiden määrän kasvua.

Siipikarjaliiton arvion mukaan Suomessa on jo tuhansia kanaharrastajia ja määrä on ollut viime vuodet kasvussa.

Jami Susijärvi vuokraa puolisonsa Mican kanssa kesäkanoja Urjalasta käsin. Kesän lopussa kanat voi yksinkertaisesti palauttaa. Lähes joka vuosi jokunen on halunnut myös pitää kanat itsellään onnistuneen kokemuksen rohkaisemana.

Vaikka tilalla suositaan alkuperäisrotuja, vuokrakanoiksi ovat valikoituneet Brown Nick -rotuiset tuotantokanat.

Maatiaiset ovat sitkeitä, mutta Brown Nickien hoito on aloittelijalle suoraviivaisempaa, Jami Susijärvi kertoo. Ne munivat hyvin ja kesyyntyvät helposti.

Tavallisena vuotena tilalta on vuokrattu eteenpäin 200–300 kanaa. Tänä vuonna korona supisti toimintaa voimakkaasti.

Susijärvet antavat tukea ja neuvoja, jos kesäkanojen pidossa on haasteita. Kanoja vuokrataan minimissään kolme.

Vuokratun kanan lopetus on kielletty, paitsi hätäteurastustilanteessa. Jos kana täytyy syystä tai toisesta hätäteurastaa, Susijärviltä saa tilalle uuden.

Vuokraajien joukossa on useita lapsiperheitä. Kana on tuotantoeläimistä helpoimmasta päästä, Susijärvi kuvailee. Niiden kanssa pääsee hyvin tutustumaan siihen, mistä ruoka pöytään tulee.

Talven aikana kanat saavat Susijärvien luona munintatauon. Vuokralle annetaan poikkeuksetta nuoria kanoja.

Osa asiakkaista haluaisi seuraavana kesänä samat kanat, mutta käytännössä tunnistus on haastavaa. Nuoret linnut munivat vanhempia paremmin. Brown Nickien kaltaiset hybridirodut ovat lisäksi maatiaisia lyhytikäisempiä, joten riski menehtymisille kesän aikana kasvaa vanhemman kanan kanssa.

Lue lisää:

Metsään hylätyt kesäkanat osoittavat, etteivät lopetustaidot ole hallussa: Näin kotikanan teurastus omaan käyttöön etenee

Helsinkiläisiin iski kesäkanakuume – kanoja vuokrataan maatiloilta

Lue lisää

Lintuinfluenssa uhkaa siipikarjaa – ulkonapitokielto astuu voimaan jo 8. päivä helmikuuta

Metsään hylätyt kesäkanat osoittavat, etteivät lopetustaidot ole hallussa: Näin kotikanan teurastus omaan käyttöön etenee

Suomessa siipikarjalle ei saa syöttää glyfosaatilla käsiteltyä viljaa

Koronavirus nostaa suomalaisen ruuantuotannon merkityksen esiin – kanojen parissa kasvanut Sanna Muurama tietää olevansa alalla, jossa pärjäävät enää vain moniosaajat