Maatalous

Saako kuumailmapallo laskeutua pellolle? Espoossa asiasta syntyi käsirysy, näin se olisi voitu välttää

Lentoonlähtöön ja laskuun tulee ensisijaisesti käyttää lentopaikkoja, joista säädetään ilmailulaissa.
Miska Korpelainen
Kuvan kuumailmapallo ei liity tapaukseen.

Iltalehti uutisoi sunnuntaina espoolaisen maanviljelijän pellolle laskeutuneesta kuumailmapallosta. Maanviljelijän ja kuumailmapalloyrittäjän välille syntyi kinaa siitä, saako kuumailmapallo laskeutua pellolle ilman maanomistajan lupaa. Lopulta erimielisyydet johtivat käsirysyyn asti.

MTK:n maankäyttöasioista vastaava lakimies Leena Kristeri kertoo, että vastaavia tapauksia tulee häneen tietoonsa silloin tällöin. Lähtökohtaisesti kuumailmapalloyrittäjä on vastuussa vahingoista, joita maanomistajalle laskeutumisesta aiheutuu.

Lentoonlähtöön ja laskuun tulee ensisijaisesti käyttää lentopaikkoja, joista säädetään ilmailulaissa. Muualle laskeutuminen on sallittua vain hätätapauksissa tai maanomistajan luvalla.

Kuumailmapallo saattaa laskeutuessaan viistää pellolta viljaa usean kymmenen metrin matkalta. Lisäksi laiduntavat eläimet voivat vauhkoontua, mikä voi johtaa niiden loukkaantumiseen.

Kristeri kertoo ymmärtävänsä, että ilmasta käsin voi joskus olla hankala arvioida onko pelto viljelyksessä. Jos pellolle kuitenkin joutuu laskeutumaan, pitää yrittäjän olla asiasta heti yhteydessä maanomistajaan, vaikka silmämääräisesti arvioiden vahinkoa ei olisi syntynyt.

"Lentäjällä ei kuitenkaan välttämättä ole asiantuntijuutta arvioida, onko laskeutumisesta seurannut vahinkoa", Kristeri muistuttaa.

Kristerin toiveissa olisi, että kuumailmapalloyrittäjien kanssa voitaisiin sopia yhteiset pelisäännöt, joita noudatettaisiin maanlaajuisesti.

Iltalehden uutinen aiheesta

Lue lisää

MTK tyrmistynyt pakkolunastuksista: Lakimuutos tarpeen ja pian – maanomistajilla jatkuva pelko lunastuksista

Fi-Nergyn sähkölaskuista valitustulva kuluttajavirastolle – yhtiö ponnahtaa aina uudestaan pystyyn kuin vieterinukke

Riihimäki jätti yli 50 hehtaarin pakkolunastuspäätöksen pöydälle

Pakkolunastukset kiihtymässä – Riihimäki lykkäsi päätöstä yli 50 hehtaarin lunastamisluvista