Maatalous

Luke korotti viljaennusteen 3,4 miljardiin kiloon

Kaurasta on tulossa kelpo sato ja sitä riittää myös vientiin likimain viime vuoden tapaan. Ruista riittää leipureille ylivuotisten varastojen turvin.
Lari Lievonen
Kaurasta on tulossa keskimääräistä parempi sato koko maassa. Kuvassa puidaan kauraa viime viikon alussa Liperissä.

Viljan puinti on Suomen pelloilla parhaillaan käynnissä. Sadosta odotetaan keskinkertaista, 3,4 miljardia kiloa. Viime vuoden huippusadosta jäädään 15 prosenttia.

Luke korotti satoennustettaan yli sadalla miljoonalla kilolla heinäkuun puolivälissä julkaistusta ennakkotiedosta. Tuolloin sadoksi arvioitiin alle 3,3 miljardia kiloa.

Luken satotilaston elokuun satoarviot perustuvat paikallisten ProAgrian asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin, jotka kuvaavat tilannetta elokuun 24. päivänä.

Tällä hetkellä ohraa odotetaan 1,4 miljardia ja kauraa 1,1 miljardia kiloa. Vehnän ennuste osuus nyt 750 miljoonaan kiloon ja ruista on kertynyt laariin vajaat 70 miljoonaa kiloa.

Sato on selvästi, noin kuudenneksen, pienempi kuin viime vuonna, mutta se on silti lähellä viime vuosikymmenen keskimääräistä satoa.

Kaikkien viljojen sadot pienenevät viime vuodesta, suhteellisesti eniten rukiin sato. Ruissato ei kata kotimaista noin sadan miljoonan kilon vuosikulutusta, muiden viime vuoden huippusadon takia ruista riittää. Muiuden viljojen sadot kattavat kulutuksen ja viljaa riittää myös vientiin.

Suhteessa suurin sato on tulossa kaurasta. Vaikka sato jää muutaman prosentin viime vuodesta, se on silti kahdeksan prosenttia suurempi kuin viime vuosikymmenellä keskimäärin. Viime vuonna kauraa vietiin 400 miljoonaa kiloa, ja Luke arvioi, että vientiin riittää saman verran kauraa nytkin.

Herneen kylvöala lähes kaksinkertaistui ja samaa odotetaan sadolle, joksi arvioidaan 64 miljoonaa kiloa. Perunasta odotetaan tavanomaista 650 miljoonan kjilon satoa.

Öljykasveja on viljelyssä poikkeuksellisen vähän ja sato on jäämässä viidenneksen viime vuodesta ja samalla pienimmäksi sitten 70-luvun lopun, kun viljelyä lisättiin voimakkaasti.

Lue lisää

Ilmastopaneeli selvittää turvealan tuntoja energiaturpeesta luopumisesta – tuottaja, vastaa kyselyyn ja kerro mikä huolettaa

Luken lausunnot eivät lämpene jatkuvalle kasvatukselle

Cap-uudistus ei mullista maataloutta – tilojen määrä jatkaa alenemista, samoin tulot

Viljelijät ottivat vaarin markkinoiden toiveista - herneestä ja kaurasta saatiin isot sadot