Maatalous

EU:n maatalousministerit kannattavat alkuperäismerkintöjen laajentamista – ”Kuluttajien tulee saada paremmin tietää erityisesti liha- ja kalavalmisteiden alkuperä"

Maatalousministerit keskustelivat Saksassa EU:n ruokajärjestelmän kriisinkestävyyden parantamisesta, kattavammista alkuperämerkinnöistä ja eläinten hyvinvoinnista.
Jarno Mela
EU:n maatalousministerit kokoontuivat epäviralliseen ministerikokoukseen Saksan Koblenziin maanantaina ja tiistaina. Jari Leppä osallistui kokoukseen etäyhteydellä.

EU:n maatalousministerit kokoontuivat epäviralliseen ministerikokoukseen Saksan Koblenziin maanantaina ja tiistaina. Ministerikokouksen keskustelu keskittyi koronaviruskriisin oppeihin ja ruokajärjestelmän arvostukseen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä osallistui kokoukseen etäyhteydellä. Suurlähettiläs Anne Sipiläinen edusti Suomea paikan päällä Koblenzissa. Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti asiasta tiistai-iltana.

Ministerit keskustelivat EU:n ruokajärjestelmän kriisinkestävyyden parantamisesta, kattavammista alkuperämerkinnöistä ja eläinten hyvinvoinnista.

Ministerit korostivat, että kilpailukykyinen ja kannattava maatalous pystyy parhaiten varautumaan kriiseihin. Eurooppalainen kestävä maatalouden malli ja toimivat sisämarkkinat ovat myös edellytys kriisinkestävälle ruokajärjestelmälle.

”Maatalousyrittäjien tulotason vakaana ja ennustettavana pitäminen tukee myös varautumista ja kriisinkestävyyttä”, Leppä sanoi.

Koronaviruskriisi on lisännyt kiinnostusta paikallisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin. Lähes kaikki ministerit kannattivat elintarvikkeiden alkuperämerkintöjen laajentamista EU-lainsäädännön tasolla.

”Kuluttajien tulee saada paremmin tietää erityisesti liha- ja kalavalmisteiden alkuperä. Kattavampaa tietoa tulee saada myös ravintolaruuan alkuperästä”, Leppä totesi.

Eläinten hyvinvointimerkintä sai laajaa kannatusta ministereiden keskustelussa. Merkintäjärjestelmän tulee kannustaa eläinten hyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen.

”Järjestelmän pitää myös varmistaa, että tuottaja saa myös sitä paremman hinnan, mitä enemmän hän on panostanut eläinten hyvinvointiin. Kuljetusten osalta Suomi näkee paremmaksi, että kolmansiin maihin viedään lihaa eikä eläviä eläimiä. ”, Leppä sanoi.

Lue lisää

Leppä pettyi Ruokavirastoon Lidlin salmonellatapauksen käsittelyssä: "Kun on kyse turvallisuudesta, tulee myös viranomaistahon aina tiedottaa tapauksista"

Keskusta ratkaisee hallituksen jatkon

Kulmunin kurimus syvenee

Kausityövoimaa nyt omasta maasta