Ensi viikko sataa tai paistaa, sääennusteet povaavat kumpaakin - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Ensi viikko sataa tai paistaa, sääennusteet povaavat kumpaakin

MT kokosi tulevan viikon sademäärät kolmelta paikkakunnalta päivittäin. Niiden perusteella on mahdoton sanoa, puidaanko ensi viikolla.
Jukka Pasonen

Ensi viikko sataa tai paistaa. Molempia ennustetaan. Korona-aika on heikentänyt muutamaa päivää pidempien sääennusteiden luotettavuutta kiusallisesti hetkellä, jolloin luotettavalle sääennusteelle olisi tarvetta.

Puinnit ovat myöhässä jälkiversonnan takia ja viljelijöiden pitäisi päättää, mennäkö puimaan nyt, kun on poutaa, vai odottaa vielä jälkiversojen valmistumista.

MT kokosi Ilmatieteenlaitoksen (MT:n sääpalvelu), Forecan (Farmit.net) ja Norjan ilmatieteenlaitoksen eli Meteorologisk Institutt:n (yr.no) sade-ennusteet ensi viikon torstaihin saakka kolmelta paikkakunnalta, Pöytyältä (Yläne), Lapualta ja Kuopiosta.

Sademäärät on kerätty keskiviikkona aamulla kymmeneltä. Tunnin päästä ne voivat olla toisenlaisia.

Viikonloppuun saakka sääennusteissa ei ole isoja eroja, mutta sen jälkeen mennään aika lailla sumussa.

Trendi on ollut koko kesän aika samanlainen. Kotimaiset ennusteet ovat paljon märempiä kuin norjalaisten näkemys, kun katsotaan ennusteita muutamaa päivää pidemmälle.

Niin on nytkin.

Kotimaiset ennusteet povaavat koko ensi viikoksi sateista eikä puintipäiviä niiden mukaan ole tulossa. Ilmatieteenlaitoksen ennuste on aavistuksen Forecaa kuivempi, mutta sadepäivinä vettä tulee sitäkin enemmän.

Norjalaisilla koko ensi viikko on maanantaista alkaen poutainen ja maan lounaiskolkassa sateetonta olisi jo sunnuntaina.

Lähipäivien säistä ollaan suurin piirtein yksimielisiä.

Kolmikko arvelee, että tänään on poutaa niin lännessä kuin idässä. Huomiseksi on luvassa vähäistä sadetta Lounais-Suomeen, mutta ei juuri muualle.

Perjantai on sadepäivä Pöytyällä ja Lapualla ja ehkä myös Kuopiossa, vaikka norjalaiset ennustavat sinne vielä poutaa.

Lauantaina satelee joka puolella, mutta sademäärissä ennusteet eroavat. Varsinais-Suomessa sataa kotimaisten ennustamien mielestä runsaasti, kun norjalaiset povaavat alle kahta milliä.

Sää ei parane vielä sunnuntaina, jos kuuntelee Forecaa ja Ilmatieteenlaitosta, mutta norjalaisten kristallipallossa se on jo poutapäivä lännessä. Idässä sataa pyhänä kaikkien mielestä.

Aiemmin ilmakehän säästä ja sen muutoksista saatiin tietoa lentokoneista, mutta korona jättikoneet maahan. Se lienee yksi selitys muutamaa päivää pidempien sääennusteiden kirjavuuteen.

Puintikaudesta on tulossa poikkeuksellisen hankala runsaan jälkiversonnan takia. Puinnit viivästyvät, ja päivittäinen puintiaika lyhenee.

Monessa tuvassa mietitään, mennäkö puimaan, vaikka jälkiversot ovat vihreitä, vai pitäisikö odottaa vielä muutama päivä. Viikon päähän yltävä luotettava sääennuste olisi toivelistalla.

Lue lisää

Sunnuntaina tulee laajalti sadekuuroja, paikoin voi myös ukkostaa

Sääennusteissa on isoja eroja, mutta koronaa ei voi syyttää

Tasaisen sateista suuressa osassa maata, idässä ukkostaa

Tv-meteorologi Joonas Koskela kertoo, miten sääennuste syntyy – "Yleensä jengi luulee, että käväisen viisi minuuttia päivässä töissä siinä uutisten ja urheilun välissä"