Biokaasuun kunnianhimoa ja metsäalalle ohjelma investointien tueksi – näitä MTK vaatii maanantaina alkavalta budjettiriiheltä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Biokaasuun kunnianhimoa ja metsäalalle ohjelma investointien tueksi – näitä MTK vaatii maanantaina alkavalta budjettiriiheltä

Hajautettu ja monipaikkainen yhteiskunta on koronan aikaan osoittanut vahvuutensa. MTK esittää, että Suomeen voisi ottaa käyttöön Norjan mallin mukaan aluepolitiikan työkaluja.
Markku Pulkkinen
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoi, että biokaasulle voisi tehdä nyt yhtä ison nousun, mitä tuulivoimalle kymmenen vuotta sitten.

MTK:n mielestä valtiovarainministeriön esitys Suomen ensi vuoden budjetista on biokaasuohjelman suhteen vaatimaton.

"Kestävä biokaasun tuotanto edellyttää hajautettua tuotantomallia. Mahdollisuus luoda uusi ja merkittävä toimiala energiamarkkinoille on hyödynnettävä. Valtiolta odotetaan rohkeita linjauksia ja kunnianhimoisia tavoitteita", MTK kirjoittaa budjettiviestissä Sanna Marinin (sd.) hallitukselle.

Budjettiriihen neuvottelut alkavat maanantaina.

MTK on huolissaan puun kysynnän romahtamisesta.

"Metsäala tarvitsee hallitukselta selkeän viestin ja toimenpideohjelman, jossa valtio sitoutuu ylläpitämään ja kehittämään Suomea kilpailukykyisenä ympäristönä metsäalan investoinneille."

Esimerkkejä sellaisia tukevista toimista ovat: Liikenneinfrastruktuurin kehittäminen, ympäristöluvitusten johdonmukaisuuden lisääminen, verotuksen metsävähennyksen korotus ja kilpailijamaita korkeampien verojen ja maksujen karsiminen.

MTK kannustaa hallitusta palauttamaan talous kasvun tielle.

"Tarvitsemme välineitä viennin, yksityisen kulutuksen ja yksityisten investointien laskun kääntämiseksi. Kotimaan matkailu, puun jatkojalostus ja lähiruoka ovat tehokkaita taloutta ja työllisyyttä parantavia elvytyskohteita".

MTK:n mukaan suomalainen ruuantuotanto on pitänyt oman tehtävänsä ruokahuollon varmistamisessa kansakunnan kriisin aikana. Siitä huolimatta, että alan kannattavuus oli heikko kriisin alkaessa.

Myös hajautettu ja monipaikkainen yhteiskuntajärjestelmä on osoittanut vahvuutensa poikkeusoloissa.

"Korona-kriisin myötä muutokset esimerkiksi etätyönteon kasvusta ovat muuttumassa pysyväksi. Monipaikkainen työnteko ja asuminen lisääntyvät."

Siksi koko maan digitaalisen infran ja tieverkon kunnosta on huolehdittava.

Suomeen voisi ottaa käyttöön Norjan mallin mukaan aluepolitiikan työkalujen käyttöönottoa. Niiden avulla voisi parantaa yhteiskunnan kriisikestävyyttä.

Lue myös:

Valtion ensi vuoden budjetti on noin seitsemän miljardia alijäämäinen – ja sekin pettää, jos koronaa ei saada kuriin

VM esittää maatalousministeriölle 73 miljoonan leikkausta ensi vuodelle – ravinnekierrätykseen ja joutoalueiden metsitykseen uutta rahaa

"Biokaasulle voidaan tehdä nyt sama kuin tuulivoimalle kymmenen vuotta sitten" – Vanhanen lupaa EU:n elvytysrahaa maaseudun investointeihin

Lue lisää

Olemme kuulemma käyneet ilmastovaalit – metsät sitovat yli 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä, silti niitä ei mainita budjetissa

Kuntien tehtävien uudistus edelleen vuosien päässä – rahoituksen pohja pettää valtion koronatuesta huolimatta

Lukijalta: Biokaasu on kestävä vaihtoehto turpeelle – nyt on aika saada tuotanto haisemaan rahalta

Kolmasosa yrityksistä masentui budjettiriihen päätöksistä – konkurssien uhka on kuitenkin vähentynyt