Kuka auttaa viljelijää, jos sairausloma pitkittyy tai työkyvyttömyyseläkepäätös tulee bumerangina takaisin? – Hämeessä viljelijöiden avuksi uusi työkykykoordinaattori - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Kuka auttaa viljelijää, jos sairausloma pitkittyy tai työkyvyttömyyseläkepäätös tulee bumerangina takaisin? – Hämeessä viljelijöiden avuksi uusi työkykykoordinaattori

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela aloittaa Kanta- ja Päijät-Hämeessä pilotin, jolla halutaan tukea maatalousyrittäjien työkykyä ja auttaa silloin, kun jaksamisessa ilmenee ongelmia.
Jaana Kankaanpää
Maatalousyrittäjät vastaavat yksin työkyvystään usein ilman työyhteisön tai esimiesten tukea.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä aloittaa työnsä työkykykoordinaattori Salla Säteri, joka auttaa Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan asiakkaita monenlaisissa työkykyyn ja sen ylläpitämiseen liittyvissä asioissa.

Säterin puoleen voi kääntyä esimerkiksi silloin, kun sairauslomat pitkittyvät tai työkyvyttömyyseläkkeestä tai ammatillisesta kuntoutuksesta tulee hylkäävä päätös.

Hän tarjoaa neuvojaan ja tukeaan myös silloin, kun yrittäjän elämäntilanne muuttuu esimerkiksi tuotantosuuntaa vaihtaessa.

Maatalousyrittäjä voi kääntyä Säterin puoleen muissakin jaksamiseen, työhyvinvointiin ja kuntoutukseen liittyvissä asioissa.

Työkykykoordinaattorin palvelut ovat ilmaisia ja niiden pariin voi hakeutua itse. Myös Melan vakuutus-, eläke- tai -tapaturmayksikön asiantuntija voi ohjata koordinaattorin puheille.

Säteri voi tehdä yhteistyötä työ- ja perusterveydenhuollon kanssa ja osallistua esimerkiksi vastaanottokäynneille, työkykyneuvotteluihin tai tilakäynneille.

Työkykykoordinaattorin pesti on osa Melan maatalousyrittäjien työkykyä ja hyvinvointia tukemaan kehittämiä palveluita. Kyse on pilotista, joka jatkuu tämän vuoden loppuun.

Pilotissa saatujen kokemusten perusteella arvioidaan, voisiko työkykykoordinaattoritoimintaa laajentaa valtakunnalliseksi.

Säteri on agrologi, jolla on Kuntoutussäätiön työkykykoordinaattorikoulutuksen. Hän toimii myös Välitä viljelijästä -projektityöntekijänä.

Maatalousyrittäjät tarvitsevat tukea ja apua työkykyynsä liittyen.

Mela muistuttaa, että maatalousyrittäjä vastaa yksin työkyvystään. Häneltä puuttuu työyhteisön, esimiehen ja henkilöstöhallinnon tuki sekä työpaikan varhaisen tuen käytännöt. Lisäksi kaikki maatalousyrittäjät eivät kuulu työterveyshuoltoon.

Samaan aikaan maatalousyrittäjien työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus on suurempi kuin millään muulla ammattiryhmällä.

Lue myös

Viljelijät hankkivat ostopalvelusitoumuksella terapiaa – jo muutama kerta auttaa selvittämään ongelmia

Lue lisää

Viljelijät hankkivat ostopalvelusitoumuksella terapiaa – jo muutama kerta auttaa selvittämään ongelmia

Luke kerää kyselyllä tietoa maatilojen työturvallisuudesta – tuloksista apua koronakevään ongelmien ratkomiseen

Päätöksenteon hitaus, somessa huutelu ja etujärjestön jyrähtely lisäävät koronaolojen viljelijöille aiheuttamaa taakkaa – poikkeusoloista huolimatta apua on tarjolla

Kaupan päälle mummo? Syytinki voi olla pahimmillaan tilakaupan jarru ja kiusaamisen väline