Kausityövoiman tilauslennot olivat menestys: "Tässä meillä olisi valmis malli, miten tuoda brittituristeja tautiturvallisesti Suomeen joulusesongin aikaan" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Kausityövoiman tilauslennot olivat menestys: "Tässä meillä olisi valmis malli, miten tuoda brittituristeja tautiturvallisesti Suomeen joulusesongin aikaan"

"Mikä parasta, malli voitaisiin ottaa käyttöön heti, koska se testattiin tuhansilla kausityöntekijöillä."
Kari Salonen+kuva videolta
Töitä Suomesta Oy:n ensimmäinen kausityövoiman tilauslento Ukrainasta saapui Helsinki-Vantaan lentoasemalle 23.4.

Kun koronapandemia alkuvuodesta iski, vihannes- ja marjatiloille syntyi saman tien iso ongelma: mistä saada riittävästi kausityövoimaa, kun moni tuttu ja kokenut ulkomainen työntekijä näytti jäävän rajan taa.

MTK, ProAgria ja Suomen Kylät perustivat yhteisen Töitä Suomesta Oy:n, joka välitti työvoimaa ja hoiti muun muassa työntekijöiden tilauslentoja Ukrainasta.

"Meidän lennoilla tuli lopulta 3 000 ukrainalaista, hyvä perusta, jolla saatiin hommat tiloilla käyntiin", MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola toteaa. "Tätä porukkaa täydennettiin kotimaisilla työntekijöillä."

Ulkomaisten työntekijöiden tilauslentoihin liittyi pelko koronatartuntojen lisääntymisestä. Se osoittautui turhaksi.

Päijät-Hämeessä todettiin heinäkuussa yhdeksällä maatalouden kausityöntekijällä koronavirus. Nämä tautitapaukset eivät ole kytköksissä Töitä Suomesta -tilauslentoihin, Mäki-Hakola toteaa.

"Meidän tilauslennot toteutettiin niin koronaturvallisesti kuin mahdollista. Minun tietooni ei ole tullut, että niiden mukana olisi tullut yhtään tartuntaa. Tässä onnistuttiin jopa hämmentävän hyvin."

"Kun nyt pohditaan, miten esimerkiksi brittituristeja voisi tuoda turvallisesti Suomeen joulusesongin aikaan, niin tässä meillä olisi käytännön malli, joka olisi heti kopioitavissa turismipuolelle", hän vinkkaa.

"Mallissa olisi mukana lentojen tautiturvallisuus, kotimaan kuljetukset ja koronaturvallinen toiminta matkakohteessa. Ja mikä parasta, malli voitaisiin ottaa käyttöön heti, koska se testattiin tuhansilla kausityöntekijöillä."

Lue lisää

"Asiakkaan oma vika, jos tulee junaan"

Baarien ja yökerhojen koronarajoitukset nousevat taas hallituksen pöydälle

Peseekö hallitus kätensä koronasta? Slunga-Poutsalo: "Se on sysännyt vastuun kunnille, maakunnille ja sairaanhoitopiireille"

Intia ilmoitti kuuden miljoonan koronatartunnan ylittymisestä