Maatalous

Sika- ja siipikarjantuottajat kokoavat voimansa torjuakseen vakavia eläintauteja – tuottajille luvassa koulutusta ja neuvontaa

Sika- ja siipikarjatuotannossa on tehty paljon samankaltaisia toimia vakavien eläintautien torjumiseksi. Nyt viisaat päät lyödään yhteen, jotta toimia voidaan kehittää entistä tehokkaammiksi
Johannes Tervo, Sanne Katainen
Kahden merkittävän kotimaisen kotieläintuotannonalan yhteistyö tekee mahdolliseksi voimavarojen ja osaamisen tehokkaan hyödyntämisen tautien torjumisessa.

Sikapuolta uhkaa afrikkalainen sikarutto (ASF) ja vakava lintuinfluenssa puolestaan pitää siipikarjatuotannon varpaillaan.

Jotta nämä ja monet muut eläintaudit saadaan pidetty torjuttua ja jopa pidettyä pois Suomesta, sika- ja siipikarjatuotanto ovat aloittaneet yhteisen tautiriskihallinnan kehittämiseen keskittyvän hankkeen.

Suojaa SiKana -nimetyssä hankkeessa keskitytään tiloilla tehtäviin toimiin eläintautien leviämisen estämiseksi, kertovat Suomen Sikayrittäjät, Suomen Siipikarjaliitto ja Eläinten terveys ETT yhteisessä tiedotteessaan.

Kahden merkittävän kotimaisen kotieläintuotannonalan yhteistyö tekee mahdolliseksi voimavarojen ja osaamisen tehokkaan hyödyntämisen. Tavoitteena on tiloilla tehtävän tautisuojauksen parantaminen.

Suojaa SiKana keskittyy tuottajien ja muiden sika- ja siipikarjatiloilla toimivien kouluttamiseen. Tarjolla on sekä tuotantoaloille yhteisiä että tuotantosuuntakohtaisia koulutuksia. Jälkimmäisissä keskitytään sika-, broileri-, kalkkuna- ja kananmunatuotannon tautiriskien hallintaan.

Koulutus pitää sisällään pienryhmätoimintaa sekä tilakäyntejä.

Hankkeen projektipäällikkö on eläinlääkäri Kati Näsärö, joka vastaa koulutusten järjestämisestä ja tilakäyntien toteuttamisesta.

Suojaa SiKanana toteutetaan Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan ja Pirkanmaan ely-keskusten alueella. Näillä alueilla tuotetaan yli puolet sian- ja siipikarjanlihasta sekä kananmunista: 60 prosenttia sianlihasta, 60 prosenttia broilerinlihasta, 70 prosenttia kalkkunanlihasta ja 80 prosenttia kananmunista. Hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun.

Suomessa ei ole todettu afrikkalaista sikaruttoa.

Suurta kuolleisuutta eli korkeapatogeenistä lintuinfluenssaa Suomesta on löytynyt, mutta ei kertaakaan tuotantosiipikarjasta.

Korkeapatogeenistä lintuinfluenssaa löydettiin ensimmäisen kerran marraskuun lopulla vuonna 2016.

Vuosina 2016–17 tapauksia oli 20. Niistä 19 todettiin luonnonvaraisissa linnuissa, pääasiassa merikotkissa. Yksi taudinpurkaus oli maarianhaminalaisella lintutarhalla.

Vuonna 2018 korkeapatogeenisiä tapauksia oli 3, joista kaikki merikotkissa.

Ruokavirasto: Afrikkalainen sikarutto (ASF)

Ruokavirasto: Lintuinfluenssa Suomessa

Lue myös:

Afrikkalainen sikarutto leviää Saksassa – viisi uutta löydöstä varmistettu ja lisää tutkitaan

Sianlihan hinta laskee dramaattisesti Saksassa

Ruokavirasto valmiina ottamaan ohjat ASF-tiedotuksesta – myös MTK:lla valmis toimintamalli: "Siihen, mihin voi varautua, on varauduttu"

MMM:n asetus: Siipikarja pidettävä turvassa lintuinfluenssalta – määräys koskee myös harrastetiloja

Merikotkalla lintuinfluenssaa Turussa

Lue lisää

Markkinakatsaus: Viljapörssin ralli kiihtyi, kotimaassa vedettiin viime viikolla henkeä

Rotat, linnut, rehu- ja eläinliikenne sekä yrittäjä itse – nämä nousivat esille, kun tiloilta kysyttiin tautisuojauksen heikkoja kohtia

Afrikkalainen sikarutto leviää – video Saksan rajalta: kevyt verkkoaita ei sikoja pitele

Koronaepidemia romahduttanut villisikojen metsästysmäärät – MTK huolissaan Suomea lähestyvästä ASF-riskistä