Maatalous

Väitös: Seosrehu on herkkä lämpenemiselle – lisäsäilöntä hidastaa pilaantumista

MMM Arja Seppälän väitöstutkimuksessa ilmeni, että myös hiivojen suuri määrä lisää riskiä rehun lämpenemiseen.
Markku Vuorikari
Laadukas ja onnistuneesti säilötty nurmirehu on hyvin säilyvän seosrehun perusta.

Märehtijöille syötettävässä seosrehussa on usein sekä kuivia että kosteita ainesosia. Jos yksikin näistä on laadultaan huono, pilaajamikrobit alkavat nopeasti kasvaa rehussa. Niiden aineenvaihdunnan seurauksena rehu lämpenee.

Lämpenemistä voi estää ja hidastaa käyttämällä hyvälaatuista nurmisäilörehua. Nurmirehun säilöntäaineen lisäksi rehuseokseen voidaan sekoituksen yhteydessä lisätä säilöntäainetta. Mahdollisia aineita ovat esimerkiksi orgaaniset hapot ja niiden suolamuodot.

Seosrehuun sekoitusvaiheessa lisätty säilöntäaine lisäsi laadun pysymistä 1,5 - 41 tuntia riippuen lähtötilanteen mikrobiologisesta tasosta ja säilöntäaineen käyttömäärästä, ilmenee maa- ja metsätaloustieteenmaisteri (MMM) Arja Seppälän väitöstutkimuksesta.

Hygienia on myös tärkeä tekijä seosrehun laadun säilymisessä. Heikko hygienia huononsi rehun säilymistä ja myös säilöntälisällä saatua vaikutusta. Samoin oli hiivojen määrän laita. Mikäli se pysyy pienenä, myös seosrehun säilyvyys pysyy parempana, kuin jos hiivoja on rehussa runsaasti. Hiivojen suuri määrä seoksessa voi johtua esimerkiksi seoksessa käytetyn mäskin korkeasta hiivamäärästä..

Seppälän väitöstyöhön sisältyvät kokeet on tehty Luonnonvarakeskuksessa. MMM Arja Seppälä väittelee 24.9.2020 klo 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Controlling aerobic stability of silage based total mixed rations".

Lue lisää

Appeen teko tehokkaaksi sujuvilla rehupihan reiteillä

Tietokone ruokkii tarkemmin kuin ihminen – "aiemmin jäi rehua syömättä 500 euron arvosta"

Nurmibiokaasu hyödyttäisi kansantaloutta

"Hirvitti, että Avista soitetaan" – näyttävä kurpitsatempaus on tuonut halikkolaiselle vihannestilalle jo kymmeniätuhansia kävijöitä