Maatalous

Suomeen tuotiin historiallisen vähän viljaa viime satovuonna – edellisestä viljasadosta riitti vientiinkin

Viime syksyn ruissato oli suurin 30 vuoteen, kertoo Luonnonvarakeskus.
Lari Lievonen
Kauraa käytetään Suomessa yhä enemmän ruoaksi.

Viime vuoden viljasadosta riitti leipäviljaa kotimaiseen tarpeeseen ja myös vientiin. Suomeen tuotiin historiallisen vähän viljaa ajanjaksolla heinäkuusta 2019 kesäkuuhun 2020.

Ruissato oli syksyllä 2019 suurin 30 vuoteen. Myös vehnästä, ohrasta ja kaurasta korjattiin suhteellisen hyvä sato.

Suomessa käytetään viljaa vuosittain noin kolme miljardia kiloa. Vuonna 2019 satoa saatiin noin 3,9 miljardia kiloa, joten viljaa riitti myös vientiin. Yli puolet viennistä oli kauraa. Sitä vietiin yli 400 miljoonaa kiloa, mikä on suurin kauran vientimäärä 17 vuoteen. Ohraa ja vehnää vietiin myös eniten kolmeen satovuoteen.

"Suomesta viedään enemmän viljaa kuin tuodaan. Poikkeuksena ovat vain katovuodet. Lähihistoriassa kaksi peräkkäistä katovuotta 1987 ja 1988 käänsivät viljan tuonnin vientiä suuremmaksi", toteaa yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Satovaihteluja tasataan varastoimalla. Tällä satokaudella varastot ovat tarpeen, sillä satonäkymät ovat viime viikkoina heikentyneet selvästi.

Kauraa käytetään Suomessa yhä enemmän ruoaksi. Kotimainen elintarviketeollisuus on lisännyt kauran käyttöä satovuoden 1995–96 noin 25 miljoonasta kilosta jo 138 miljoonaan kiloon. Osa kaurajalosteista viedään ulkomaille.

Luken Tilastopalvelut seuraa kotimaisen viljan tuotantoa, käyttöä, kulutusta ja varastoja saatavilla olevien tilastotietojen pohjalta. Sekä viljatase- että maatilojen sadonkäyttötilasto kootaan satovuosittain. Viimeisimmät tilastot ovat arvioita satovuodelta 1.7.2019–30.6.2020. Tilastotiedot ovat saatavilla Luken stat.luke.fi-verkkopalvelusta.

Lue lisää

Viljelijät ottivat vaarin markkinoiden toiveista - herneestä ja kaurasta saatiin isot sadot

Kuivuus aiheuttaa Varsinais-Suomen pelloilla satotappioita lähes vuosittain – kastelulaitteisto voisi olla kannattava investointi

Hernesato hyytyi kuivuuteen ja hellejaksoon – "Arvioimme edelleen tekevämme voitollisen ja edellisvuotta paremman liiketuloksen", Apetit kertoo

Viljan ostajat: Viljan laatu odotuksia parempi, vaikka pahimmillaan ehdittiin pelätä jo katastrofia