Maatalous

"Suhteessa siihen kriisiin, joka odotti nurkan takana, onnistuimme loppujen lopuksi hyvin", MTK:n Marko Mäki-Hakola summaa kuluneen kesän kausityövoimatilanteen

Osa tiloista kärsi työvoimapulasta, osa rajoitti tuotantoaan, mutta pahimmat pelot eivät toteutuneet.
Pasi Leino
Avomaankurkkua nostettiin kesäkuussa Kemiössä.

Koronapandemia aiheutti alkuvuonna vihannes- ja marjatiloille ison ongelman, kun moni tuttu ja kokenut ulkomainen työntekijä näytti jäävän rajan taa.

Kevät oli jännityksen aikaa. Odotettiin Suomen viranomaisten päätöksiä kausityövoiman maahanpääsystä, järjestettiin tilauslentoja, ja välillä Ukraina ehti katkaista jo alkaneet tilauslennot.

"Suhteessa siihen kriisiin, joka odotti nurkan takana, onnistuimme loppujen lopuksi hyvin", MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola toteaa nyt.

"Kovinkaan monelle tilalle ei tullut työvoimapulasta johtuvaa katastrofia, vaan sinne saatiin hyvä yhdistelmä ulkomaista ja kotimaista työvoimaa."

MTK, ProAgria ja Suomen Kylät perustivat keväällä yhteisen Töitä Suomesta Oy:n, joka välitti työvoimaa ja hoiti muun muassa työntekijöiden tilauslentoja Ukrainasta. Mäki-Hakola oli yksi lentojen koordinoijista.

"Meidän lennoilla tuli lopulta 3 000 ukrainalaista, hyvä perusta, jolla saatiin hommat tiloilla käyntiin", hän toteaa.

Ulkomaisten työntekijöiden kokonaismäärää Mäki-Hakola ei tiedä, mutta arvelee, että muita reittejä pitkin tuli "toinen mokoma". Moni tulija lensi esimerkiksi Valko-Venäjän Minskin kautta, kun suoraan Ukrainasta ei päässyt lentämään.

Tilojen työt ennakolta tuntevaa ukrainalaisporukkaa täydennettiin kotimaisilla työntekijöillä. Heidänkään määrästään ei ole tarkkaa tietoa.

"Kotimaisia tekijöitä tuli meidän, TE-toimistojen ja montaa muuta kautta", Mäki-Hakola sanoo. "Joka tapauksessa huomattavasti suurempi määrä kuin normaalivuonna."

Kotimaisten työntekijöiden jaksamista ja sitoutumista epäiltiin monella tilalla ennakkoon.

"Kokemukset tiloilla vaihtelevat erinomaisesta isoihin pettymyksiin", Mäki-Hakola kertoo. Moni viljelijä on hänen mukaansa kertonut, että aikoo käyttää enemmän kotimaista työvoimaa myös tulevina vuosina.

Töitä Suomesta Oy:ssä työskenteli koko kesän ajan neljä työvoimaneuvojaa, jotka tekivät yhteistyötä esimerkiksi TE-toimistojen kanssa.

"Käytännössä kaikki meille tulleet pyynnöt ja toimeksiannot pystyttiin hoitamaan ja tarvitsijoille löydettiin tekijät", Mäki-Hakola sanoo.

Mäki-Hakola antaa suuret kiitokset kaikille kuluneen kevään ja kesän yhteistyökumppaneille.

"Eri ministeriöt, Suomen suurlähetystö Kiovassa, Rajavartiolaitos, Finavia – kaikilla oli kova tahto ratkaista ongelma, ja siksi siinä onnistuttiin. Myös hallitus teki päätöksiä maahantulokiintiöistä sitä mukaa kun niitä tarvittiin, joten lennot pääsivät etenemään."

Yhdeksi kesän pettymyksistä Mäki-Hakola mainitsee sen, että MTK:n esittämä malli nuorten palkkatuesta ei toteutunut.

Koronapandemian kestosta ei kenelläkään ole tietoa, mutta MTK:ssa valmistaudutaan jo täysillä siihen, että ensi vuosi olisi helpompi, Mäki-Hakola toteaa.

Tekeillä on kokonaispaketti tarvittavista toimenpiteistä. Siihen liittyvät esimerkiksi ne keinot, joita tarvitaan työvoiman saannin helpottamiseksi.

"Ulkomaista työvoimaa koskevat työlupaprosessit pitää saada sujuvammiksi", Mäki-Hakola sanoo. "Esimerkiksi niin, että kun ukrainalainen työntekijä on ollut Suomessa tämän kauden, ensi kesänä hän pääsisi maahan kevyemmällä byrokratialla."

Mäki-Hakolan mukaan pitäisi myös pohtia, voitaisiinko lyhyempiä työsuhteita hoitaa nykyistä vähäisemmällä byrokratialla.

MTK:n toive suomalaisnuorille suunnatusta työllistämissetelistä on voimassa edelleen.

Lisäksi mietitään, mitä viranomaisten kanssa kehitetyistä yhteistyömalleista on tarpeen jatkaa ensi vuonna ja millaisia neuvontapalveluja tarvitaan.

Lue lisää

Kausityön pitää olla reilua – työn reiluus ei ole kausiluonteista, painottavat MTK ja Töitä Suomesta Oy

Selvitys: Valtaosa työikäisistä ei tehnyt keväällä lainkaan etätöitä

Koronalta suojaamaan tarkoitettua ternimaitosumutetta saa nyt myös Viron lautoilta

THL: Suomessa on todettu 29 uutta koronatartuntaa – ensimmäinen koronarokote yli puolella suomalaisista