Maatalous

Katso videolta, miten käy säilörehun korjuu ammattilaisilta Jalasjärvellä

Neljän ison karjatilan porukka otti varman päälle ja korjasi kolmannen säilörehusadon talteen hyvissä ajoin ennen syyssateita.
Johannes Tervo
Säilörehun korjuu on yhteispeliä, jossa koko ketjun on pelattava yhteen. Urakoitsija Timo Harju seuraa valppaasti, että rehu päätyy peräkärryyn.

"Emme uskaltaneet odottaa syyskuun loppuun kolmannen säilörehun niiton kanssa, vaikka sitä toisinaan suositellaan. Syyssateet tulevat jossain vaiheessa, ja on parempi korjata sato talteen hyvän sään aikaan", kertoo maidontuottaja Juha Vuorela Jalasjärveltä.

Vuorelan tilalla korjattiin maanantaina kesän kolmatta ja samalla viimeistä säilörehusatoa. Hyvissä ajoin ennen iltaa urakka oli ohi.

"Huippusatoa ei tällä kertaa saatu. Pikemminkin saatiin sellainen keskinkertainen, mutta siihen voi olla tyytyväinen. Rehua riittää tulevan talven tarpeisiin", Vuorela sanoo.

Vuorelan on mukana neljän nautatilan yhteisessä sadonkorjuuyhtiössä. Nurmea on kasvussa yhteensä 400 hehtaaria, mikä korjataan yhdessä kolmesti vuodessa.

Yhtiöllä on kaikki tarvittava kalusto niittokoneista ja karhottimista peräkärryihin ja osakkaiden traktorit ovat käytössä, mutta urakoitsija hoitaa niittomurskauksen. Koko 400 hehtaaria korjataan kerralla ja korjuussa vierähtää kerralla noin viikko, jos sateet eivät keskeytä.

Työ joutuu, kun väki on tuttua. Lisäksi työvoimaa ja kuljettajia on käytössä, kun osakkaat kiertävät toistensa tiloilla, Vuorela kertoo.

Lue lisää

Pellon laidalta kerätyt tuomenoksat ovat arvokasta tutkimusmateriaalia – Luke ennustaa niistä ensi vuoden tuomikirvakannan

Vuoden kalkkunatuottajiksi valittiin Jaana ja Jyrki Tapio Loimaalta – Lintujen hyvinvoinnin turvaaminen on tilan ykkösasia

Poliisi lopetti teuraskuljetuksesta karanneen kyytön – ehti olla vapaana lähes kaksi viikkoa

"Kuluttajat on ihan pulassa", kommentoi Luken tutkija Oatlyn hyökkäystä maitoa vastaan