Maatalous

Aila-myrsky jätti omenat rauhaan – kausityövoiman puute ja viileän märkä heinäkuu nipistävät puutarhamarjojen satoja

Viime vuonna omenasato rikkoi 8 miljoonan kilon rajan. Mansikoita puolestaan kerättiin 18 miljoonaa kiloa. Vielä on vaikea arvioida, millaisia määriä tarhoilta, pelloilta ja tunneleista tänä vuonna kertyy.
Sanne Katainen
Kotimaisista omenoista suurin osa tuotetaan Ahvenanmaalla.

Viime viikon Aila-myrsky ei aiheuttanut suuria vaurioita omena- ja päärynätiloilla, koska kova tuuli ja sateet eivät osuneet päätuotantoalueille, kertoo toiminnanjohtaja Miika Ilomäki Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Suurin osa kotimaisista omenoista tuotetaan Ahvenanmaalla, missä sielläkin selvittiin hyvin. Maakunnan tarhoilla on varauduttu erityisesti pohjoisesta tuleviin tuuliin muun muassa suunnittelemalla tarhat mahdollisimman suojaisiin paikkoihin.

"Näillä näkymin on tulossa suhteellisen normaali omena- ja päärynävuosi", Ilomäki sanoo. Tarkkoja kilomääriä on hänen mukaansa vielä turhan aikaista arvioida. Omenoiden poimiminen on edelleen kesken, talviomenoita kerätään parhaillaan.

Viime vuonna omenasato rikkoi 8 miljoonan kilon rajan, ilmenee Luonnonvarakeskus Luken tilastoista.

Puutarhamarjojen satokausi on lähes päättynyt.

Viimeisiä mansikoita kerätään lähinnä tunneleista syyskuun lopulle saakka, Ilomäki kertoo.

Kunhan viimeisetkin mansikat on poimittu, on aika arvioida puutarhamarjojen satomääriä.

"Nyt näyttää siltä, että sato jää noin 20 prosenttia viime vuodesta."

Edellisvuotta vähäisempiin kiloihin on useita syitä: kausityövoimaa ei saatu riittävästi, viileä ja sateinen heinäkuu sekä erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomea vaivanneet talvivauriot. Lisäksi joillain tiloilla myyrät ovat aiheuttaneet ongelmia.

Viime vuonna puutarhamarjojen kokonaissato oli 21 miljoonaa kiloa, josta mansikan osuus oli 18 miljoonaa kiloa. Mustaherukkaa saatiin 1,5 ja vadelmaa 1,3 miljoonaa kiloa.

Lue myös:

Tarhurin ohje poimijoille: Omenaa pitää käsitellä hellemmin kuin raakaa kananmunaa

Omenasatoa ei kannata jättää pihaan mätänemään, ne houkuttelevat monenlaista kiusaa

Reseptejä:

Puolukka-omenahillo

Omena-jugurttikakku

Lue lisää

Kausityövoiman byrokratia tuskastuttaa perunayrittäjää – "pitäisikö työt tilalla lopettaa ja lähteä jonottamaan tunnistautumisaikaa"?

Ailan metsätuhot jäivät alle 20 miljoonaan euroon

Aila katkoi 100 000:lta sähköt, maakaapelointi vähensi riskiä – "Sähköt katkeavat yhä harvemmalta ja viat saadaan korjattua aikaisempaa nopeammin", Energiateollisuus kertoo

Aila-myrskyn vahingot näyttävät olevan jäämässä odotettua pienemmiksi, vakuutusyhtiöistä kerrotaan