Maatalous

Markus Eerola: Ministeriöt eivät kykene koordinoimaan maatalousasioita keskenään – näkyy heikkona kannattavuutena tiloilla

Ilmastotyö parantaa maatalouden menestymisen edellytyksiä, Eerola uskoo.
Sari Gustafsson
Markus Eerola.

MTK:n johtokunnan kolmas puheenjohtaja Markus Eerola perää ministeriöitä pikaisesti laatimaan yhteisen näkemyksen maataloudesta.

Maataloutta käsitellään niin maa- ja metsätalousministeriössä, ympäristöministeriössä kuin työ- ja elinkeinoministeriössä.

Eerola sanoo Ylen Radio Suomen haastattelussa, että nämä ministeriöt eivät ole kyenneet koordinoimaan yhdessä yhteistä tilannekuvaa.

Hän syyttää muun muassa tämän yhteisen näkemyksen puutteen olevan yksi syy maatalouden heikkoon kannattavuuteen, jonka takia viljelijöiden on paikattava tulojaan sivuelinkeinoilla.

Eerola näkee, että ilmastonäkökulmien mukaan ottaminen ministeriöiden yhteiseen maatalousstrategiaan parantaisi maatalouden menestymisen edellytyksiä.

Ministeriöiden yhteinen strategia on saatava nopeasti aikaan, Eerola sanoo.

Valtion budjetissa maaseutu pitäisi huomioida Eerolan mielestä paremmin kuin nyt. "Maaseutu on ydinkysymys Suomen tulevaisuudelle."

Lue lisää

Sveitsiläinen kestävän maatalouden asiantuntija puolustaa märehtijöitä: Tarvitaan turvaamaan monimuotoisuutta jatkossakin

Paine puolueiden sisällä kasvaa

Marttila luottaa siihen, että viljelijät ymmärtävät ilmastotoimien tärkeyden – "turvemaiden osalta pitää uskaltaa tarttua härkää sarvista"

Hiiliviisaaseen viljelyyn tarvitaan kannusteita: "Nyt ongelmana on ohjauskeinoruljanssi"