Maatalous

Suomalainen kauratuote menestyy maailmalla, jos sitä ei voi muualla kopioida

Uusien kauratuotteiden markkinoille tulo on näkynyt kauran kulutusmäärissä.
Lari Lievonen
Tänä vuonna kaurasato ei todennäköisesti viime kesän lukemiin yllä, mutta kaura on meillä tärkeä vilja aina, Veli Hietaniemi sanoo.

Suomessa, Euroopassa ja maailmanlaajuisesti on menossa kaurabuumi, sanoo erikoistutkija Veli Hietaniemi Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Miten suomalaiset tuotteet maailmanmarkkinoilla pärjäävät?

"On valittava tarkoitusta varten paras kaura ja paras prosessi, niin että syntyvää tuotetta ei voida kopioida muualla. Siten luodaan kestävää toimintaa", sanoo toimitusjohtaja Ilkka Lehtomäki elintarvikkeiden ainesosia valmistavasta Polar Glucan yhtiöstä.

Kaurasta keskusteltiin tiistaina Luken järjestämässä verkkoseminaarissa.

Suomessa kauraa syödään nyt noin seitsemän kiloa vuodessa henkilöä kohti. Kulutus on kasvanut viime vuosina 5–10 prosentin vuosivauhtia.

"Uusien kauratuotteiden markkinoille tulo näkyy kauran kulutusmäärissä", Hietaniemi sanoo.

Kauralla on tutkitusti terveysvaikutuksia. Beetaglukaani alentaa kolesterolia, ja kaura sisältää paljon ravintokuitua.

Neutraalin maun ansiosta kaura soveltuu moniin erilaisiin tuotteisiin niin leivistä ja puurosta juomiin ja lihankorvikkeisiin.

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa, mikä sopii kauralle.

Ruuan lisäksi kauraa käytetään muun muassa kosmetiikkatuotteisiin.

Lehtomäki arvioi, että kosmetiikkakauraa viedään Suomesta satoja tonneja vuodessa. Kosmetiikkakauralta vaaditaan korkeaa beetaglukaanipitoisuutta.

Kaurasato oli viime vuonna 1,2 miljardia kiloa, joten suurin osa kaurasta käytetään edelleen rehuna. Vientiin menee satoja miljoonia kiloja. Suomi tuottaa 13 prosenttia koko Euroopan kaurasta.

Kauran viljely sopii hyvin pohjoisiin oloihin ja valoisiin kesiin, Hietaniemi sanoo.

Se soveltuu monille maalajeille ja hyödyntää ravinteet tehokkaasti. Uusilla lajikkeilla on mahdollisuus suuriin satoihin.

Tänä vuonna kaurasato ei todennäköisesti viime kesän lukemiin yllä, mutta kaura on meillä tärkeä vilja aina, Hietaniemi sanoo.

Luke pystyy auttamaan kaurasta uusia tuotteita kehittäviä yrityksiä.

Luken FoodPilot -koehallista löytyy mittava valikoima erilaisia elintarviketeollisuudessa käytettäviä laitteita minimeijeristä keltuaisen erottimeen.

Tällöin yrityksen ei tarvitse alkuvaiheessa tehdä suuria laiteinvestointeja, vaan alkutestaus voidaan tehdä Luken tiloissa. Kun valmistus on saatu toimimaan, voi yritys lähteä tekemään investointejaan varmalla pohjalla.

Laitteiden lisäksi Luke pystyy tarjoamaan tuotekehitykseen osaajiaan ja tietoa, erikoistutkija Tuomo Tupasela Lukesta kertoo.

Seminaarissa arvuuteltiin, mikä on kauran jälkeen seuraava ruokamarkkinoiden hittituote.

Veikkaukset kohdistuivat erikoiskasveihin: kvinoa, tattari, hirssi ja hamppu. Myös herne ja härkäpapu pärjäävät proteiinibuumissa. Eikä kaurabuumikaan ole ohi.

Lue lisää

Viljelijät ottivat vaarin markkinoiden toiveista - herneestä ja kaurasta saatiin isot sadot

Puimuri ehtii nyt talviteloille – "Kaurasta kertyy mukavasti hehtoja, mutta kevyttä se on. Kevätvehnä sentään onnistui"

Tiesitkö, että myös tutut viljat ruis, kaura ja ohra sisältävät kasviproteiinia ja vieläpä terveysvaikutteisia?

Luke korotti viljaennusteen 3,4 miljardiin kiloon