Maatalous

Riistakamera paljasti helposti syyllisen – karhu rikkoi yli 30 rehupaalia Parikkalassa

Riistasuunnittelijan mukaan syynä saattaa olla karhujen luontainen uteliaisuus.
Arvo Piiparinen
Karhut eivät yleensä syö rikkomiaan paaleja, korkeintaan pöyhivät niiden sisältöä.

Karhut innostuvat joka vuosi jossain rikkomaan säilörehupaaleja. Miksi ne sen tekevät, sitä ei varmaksi tiedetä.

"Aukotonta syytä siihen ei tiedetä, kukaan ei taida olla asiaa varsinaisesti tutkinut. Suoraan ravinnon hankkimiseen se ei liity", kommentoi riista-asiantuntija Kai-Eerik Nyholm Suomen riistakeskuksen Pohjois-Karjalan aluetoimistosta.

Karhut harvoin syövät muovikuoren alta paljastuvaa rehua, korkeintaan pöyhivät sitä.

"Karhu on utelias ja leikkisä luonnostaan. Voi olla, että paalien rikkominen liittyy siihen. Karhuja kiinnostavat monet muutkin asiat, ja kiinnostus paaleihin on tietysti viljelijöille ikävä asia."

Joskus yksittäinen karhu voi saada aikaan isonkin vahingon. Näin kävi parikkalalaisen Mika Anttosen maitotilalla viime viikolla.

"33 paalissa oli reikiä. Joitain oli rikottu enemmän, joitain vähemmän. Vain yksi oli tongittu ihan levälleen", Anttonen kertoo.

Syyllinen oli tallentunut itse teossa Arvo Piiparisen riistakameraan Intsilän kylässä, noin viiden kilometrin päässä Anttosen tilakeskuksesta.

"Kuvissa näkyy vain yksi karhu. Oletan, että se on yksinään riehunut", Anttonen arvelee.

Karhun aiheuttama tuho oli tässä mittakaavassa Anttosen tilalla ensimmäinen. Aiemmin korkeintaan yksittäisiin paaleihin on kohdistunut vahinkoja.

"Karhujahan täällä on ollut varmaan iän kaiken, ja paaleja on samalla aukealla säilytetty monena vuonna, mutta nyt joku innostui tässä mitassa paaleista ensimmäistä kertaa."

Säilörehun sisältämän muurahaishapon on joskus ajateltu houkuttavan karhuja erityisesti. Anttosen rehupaalit oli säilötty biologisesti, ilman muurahaishappoa.

Nyholmin mukaan karhuille kelpaavat yhtä hyvin kummallakin säilöntätavalla valmistetut rehut. "Ei ole osoitettu, että karhuja houkuttaisi enemmän muurahaishapolla säilötty rehu."

Viime vuonna karhujen aiheuttamia vahinkoja korvattiin riistavahinkorekisterin mukaan runsaalla 97 000 eurolla.

Eniten karhut aiheuttavat vahinkoja mehiläisille, mutta merkittävä osa vahingoista kohdistuu myös rehupaaleihin, Nyholm kertoo.

Ajoittain karhu hyökkää lampaan tai muun kotieläimen kimppuun, mutta se on nykyisin melko harvinaista.

"Paljon harvinaisempaa kuin viimeksi karhukannan ollessa näin suuri. Se selittyy paljolti sillä, että karjaa ei enää laidunneta metsissä", Nyholm sanoo.

Juttua muokattu 27.9. klo 21.18. Korjattu Kai-Eerik Nyholmin nimen kirjoitusasu oikein.

Lue lisää

"Haaskaepäilyjä tutkitaan liian usein törkeinä tekoina" – törkeä tekomuoto antaa viranomaisille suuremmat valtuudet käyttää ankaria pakkokeinoja

Karhunkaadon läheltä löytyvältä haaskalta on lyhyt tie raastupaan – "Ohjeistus puuttuu, kuinka pitkä suojaetäisyys haaskaan on pidettävä", sanoo asianajaja

Syksyn karhusaalis ennätykselliset 342 kontiota – MT seurasi jahtia, tutustu karhusaaliskarttaan ja paikkakuntakohtaisiin karhusaalistietoihin

Karhuja ammuttu 335 koko maassa – metsästys loppusuoralla, sillä kontiot siirtyvät jo talvipesille, mistä niitä ei saa ajaa liikkeelle