Maatalous

Kausityövoiman byrokratia tuskastuttaa perunayrittäjää – "pitäisikö työt tilalla lopettaa ja lähteä jonottamaan tunnistautumisaikaa"?

"Työlupabyrokratiaa saisi purkaa kovalla kädellä. Varsinkin niiden kohdalla, jotka ovat olleet täällä jo ennenkin."
Kari Salonen
Hämeenlinnalaisen Ojamäen tilan yrittäjät Maarit ja Ari Ojamäki ovat tuskastuneet kausityövoimaan liittyvään raskaaseen byrokratiaan.

Ojamäen tilalla Hämeenlinnan Lammilla perunannostoaika on kiireimmillään. Nyt pitäisi pystyä keskittymään vain töihin, mutta kausityöntekijöiden työsuhteisiin liittyvä byrokratia vie aikaa ja hermoja.

Maarit ja Ari Ojamäen perunakuorimo työllistää väkeä ympäri vuoden kaikkina arkipäivinä.

Tilalla työskentelee vakituisesti kaksi ukrainalaista työntekijää, Maarit Ojamäki kertoo. Heidän työsuhteissaan ei ole mitään ongelmaa.

Viiden kausityöntekijän kanssa sen sijaan on törmätty byrokratiaan kukkeimmillaan.

Tänä vuonna kausityöntekijät saivat vaihtaa työpaikkaa maatalousalalla tekemällä uuden jatkohakemuksen hyvissä ajoin ennen vaihtoa. Ojamäen tilalle tuli mansikkatilalta neljä ukrainalaista ja yksi bosnialainen työntekijä.

Jatkohakemukset jätettiin Maahanmuuttoviraston (Migrin) ohjeiden mukaan sähköisessä Enter Finland -palvelussa ajoissa ja maksut hoidettiin.

Nyt työntekijöiden pitää vielä käydä tunnistautumassa eli ottaa kaikki paperit mukaan ja käydä Migrin virkailijan puheilla. Mutta sepä ei onnistukaan, Ojamäki toteaa.

"Meitä lähimmät toimistot ovat Tampere, Helsinki ja Lahti. Tämän kuukauden aikana, jonka työntekijät ovat meillä olleet, en ole nähnyt toimistojen verkkosivuilla yhtään vapaata aikaa. Viimeksi kuluneen viikon ajan olen etsinyt vapaita aikoja päivittäin, mutta en ole nähnyt ainuttakaan."

Jos vapaita aikoja ei ole, Migrin ohjeet kehottavat tunnistautujaa tulemaan paikan päälle ja ottamaan vuoronumeron.

"Mutta se ei takaa, että vuoron saa kuluvan päivän aikana", Ojamäki toteaa. "Olen kuullut tapauksista, että vuoronumerolla jonottajat ovat tulleet tyhjin toimin takaisin."

Hänestä tuntuu järjettömältä, että perunan nostotyö ja lajittelu tilalla pitäisi pysäyttää ja työntekijät lähtisivät Migrin toimistoon istumaan ja odottamaan. "Tilalla ei tapahtuisi mitään eikä toimistollakaan välttämättä tapahtuisi mitään."

Kausityöntekijä voi Migrin ohjeiden mukaan tehdä myös vahvan tunnistautumisen verkossa.

Tilan pitkäaikaisilla työntekijöillä on pankkitunnukset, mutta lyhytaikaisilla ei, Ojamäki toteaa. "Eivät he pysty tekemään vahvaa tunnistautumista."

Byrokratian ympärille on Ojamäen mukaan kertynyt outoja lieveilmiöitä. Hän on kuullut, että jotkut jopa kalastavat vapaita tunnistautumisaikoja ja myyvät niitä eteenpäin.

Ojamäki kertoo, että stressi tunnistautumisasian ympärillä alkaa olla jo valtava. "Koko ajan joudut kyttäämään Migrin sivuja."

"Migri on kyllä ilmoittanut antavansa tunnistautumiselle lisäaikaa. Mutta mitä tapahtuu, jos työntekijän kotiinlähtö koittaa ennen kuin hän on päässyt tunnistautumaan? Vaikeuttaako se hänen seuraavan vuoden luvansaantiaan? Mitä jos hän ei enää pääse maahan?"

"Se olisi meille työnantajana ihan katastrofi. He osaavat hommat, ovat hirveän tunnollisia ja haluavat tulla takaisin, ja me haluamme heidät takaisin."

Migri tarvitsisi ruuhkaansa apua, Ojamäki toteaa. "Eikö jokin taho, esimerkiksi poliisi, voisi auttaa Migriä ja ottaa vastaan tunnistautumisia?"

Hän on sitä mieltä, että työlupabyrokratiaa saisi purkaa kovalla kädellä. "Varsinkin niiden kohdalla, jotka ovat olleet täällä jo ennenkin. Eikö se nyt riitä, että työnantaja tunnistaa, että on se se sama ihminen!"

Lue lisää

Kuluttajien luottamus talouteen heikentynyt edelleen: "Palvelualan suhdannenäkymät ovat tummuneet nopeasti kuten koko elinkeinoelämänkin"

Venäjän duuman jäsenistä 38 on tällä hetkellä sairaalahoidossa – koronatartunnoissa uusi ennätys, metromatkustajilta mitataan kuume

Luonnon köyhtymisen ja koronan yhteys tunnustettiin EU:n ministerikokouksessa – luvassa tehokkaampia keinoja suojella monimuotoisuutta

Keskustan kerrottava, mikä on puolueen rooli