Maatalous

Katso video: Miten mestarikyntäjä kesti haastajien paineet SM-kisoissa Punkalaitumella?

Jarmo Itälehto llmajoelta on hallinnut kynnön Suomen mestaruuskisoja viime vuodet eikä tahti muuttunut viikonlopun SM-kisoissa Punkalaitumella.
Veikko Niittymaa
Maatalousoppilaitoksen oppilaat mittasivat Jarmo Itälehdon kynnön syvyyden. Hyvin kelpasi, ei virhepisteitä.

Kyntökisoja vuosikauden hallinnut Jarmo Itälehto ei jättänyt jossittelulle sijaa viikonlopun SM-kisoissa, kuka on edelleen maan taitavin kilpakyntäjä.

Itälehto kiskaisi heti avajaispäivän perjantain sänkiosuudella turvallisen etumatkan. Kisassa toiseksi tullut lohjalainen Juha Rosendahl nousi vahvasti lauantain nurmiosuudella ja keräsi päätöspäivänä muutaman pisteen Itälehtoa enemmän, mutta kokonaiskilvan voittajasta ei ollut missään vaiheessa epäselvyyttä.

Pronssia vei tasaisesti kyntänyt Yrjö Teräväinen Somerolta. Reijo Elg Nurmijärveltä oli neljäs tasapistein Teräväisen kanssa, mutta Teräväinen keräsi neljännespisteen enemmän nurmella.

Nuorten sarjaa hallitsi Jarkko Hietaoja Kankaanpäästä ja paluuauroja Markku Kivipelto Vimpelistä.

Korona-ajan SM-kisat käytiin kilpakyntäjille oudoissa oloissa, kun lämpöä oli pitkälti yli 20 astetta ja aurinko helotti lähes pilvettömältä taivaalta.

Kisapaikkakin vaihtui viime hetkellä, kun pohjalaiset eivät kyenneet pitämään kisoja ja punkalaitumelaiset ryntäsivät apuun.

Kilpakyntö on arvostelulaji, jossa jokaista kynnön vaihetta arvioidaan ensimmäistä viilusta viimeiseen. Auran pitää kulkea riittävän syvällä ja 20 aarin palsta pitää saada valmiiksi runsaassa kahdessa tunnissa. Yliajasta ja liian matalasta kynnöstä sakotetaan.

Kilpakyntö on ennen kaikkea taitolaji eikä traktorin tarvitse olla tuliterä. Kärkikaksikolla oli hytilliset Valtrat, mutta kaksi seuraavaa kilvoitteli hytittömillä 60-luvun traktoreilla.

Korjattu järjestävä taho 30.9. klo 9.30 ja nostettu Teräväinen kolmanneksi 5.10. klo 11:15.

Lue lisää

SM-kynnöissä nähtiin vankkaa osaamista: kestosuosikki Jarmo Itälehto lunasti paikan Pietarin MM-kisoihin

Katso, miten käy kilpakyntö 90-vuotiaalta Leo Rautaselta - SM-kisojen ikähaitari peräti 80 vuotta

Mitä mieltä kilpakyntäjien pomo on maan muokkaamisesta? – Katso video, jossa pohditaan myös traktorikynnön SM-kisojen tulevaisuutta

Suomi jäi kisojen historian ensimmäistä kertaa pois MM-kynnöistä