Maatalous

Hanke penkoo pellon mikromuoveja – niitä saattaa irrota katemateriaaleista, säilörehupaaleista, renkaista, lannoitteista...

Toistaiseksi ei juurikaan tiedetä, miten mikromuovit vaikuttavat maaperään ja sen eliöstöön.
Jaana Kankaanpää
Uusi hanke pyrkii selvittämään, mistä maatalousmaahan päätyy mikromuoveja ja miten ne maassa vaikuttavat.

Maatalousmaan mikromuoveista ja niiden vaikutuksista on toistaiseksi hyvin vähän tietoa. Nyt niihin pureutuu uusi hanke nimeltä MicrAgri.

”Mikromuoveja voi irrota katemateriaaleista, säilörehupaaleista ja hyönteisverkoista", hanketta koordinoiva Salla Selonen Suomen ympäristökeskuksen laboratoriokeskuksesta kertoo.

"Mikromuoveja voi päätyä maaperään myös kastelujärjestelmien, maatalouskoneiden pinnoitemateriaalien ja renkaiden, lannoitteiden, torjunta-aineiden, kasteluveden ja ilman kautta.”

Tämän vuoden keväällä alkaneen hankkeen tavoitteena on tunnistaa maatalousmaan mikromuovien merkittävimmät päästölähteet, arvioida perinteisistä ja biohajoavista muoveista syntyneiden hiukkasten vaikutuksia maaperässä sekä löytää mikromuovien maaperävaikutusten tutkimiseen sopivia menetelmiä.

Asiaa tutkitaan yhteistyössä suomalaisten maatilojen ja puutarhaviljelijöiden kanssa.

Hanke laatii toimenpide-ehdotuksia maatalousmaan mikromuovipäästöjen vähentämiseksi. Niitä pohditaan yhdessä alan toimijoiden kanssa ja ne tuodaan maataloustuottajien, materiaalien tuottajien ja päätöstentekijöiden käytettäväksi.

Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Ruokavirasto toimivat MicrAgri-hankkeessa yhteistyössä. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö Maatilatalouden kehittämisrahasto Makerasta.

Lue lisää

Maailman merien pohjat ovat mikromuovien kaatopaikka, kertoo uusi tutkimus

Mikromuovia on Suomen vesistöissä kaikkialla – ahvenista muovia löytyi enemmän kuin silakoista

Nanoselluloosa on ihmeaine, joka pystyy kaappaamaan vaikkapa mikromuovin pyykinpesuvedestä – "Todelliset erityisominaisuudet ymmärretty vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana"

Kierrätettyä rengasrouhetta kulkeutuu urheilukentiltä luontoon – rengasteollisuus voimaton ratkaisemaan autoilun mikromuoviongelmaa