Maatalous

Öljyhampun puinti onnistuu pienessä tihkusateessakin – sitkeästä kuidustaan tunnettu kasvi katkeaa yllättävän kevyesti, katso video

Kiinnostus öljyhampun viljelyyn kasvaa. Tiistaina Janakkalassa järjestetty puintinäytös kokosi kosteasta kelistä huolimatta runsaasti katselijoita.
Kari Salonen
Raskas sumu peitti peltoa, kun Samuel Jussila pui öljyhamppupeltoaan tiistaina.

Sumu janakkalalaisen pellon yllä lähentelee tiistaina puoliltapäivin olomuodoltaan jo tihkusadetta, mutta Samuel Jussila ajaa puimurinsa parimetrisen kasvuston kimppuun.

Trans Farm Oy:n viljelykonsulttina työskentelevä Jussila on lupautunut esittelemään öljyhampun puintia sen viljelystä kiinnostuneille, ja lupaus pitää.

"Täytyi tarkistaa kokeneemmilta öljyhampunviljelijöiltä, kannattaako tihkusateella edes yrittää puintia", Jussila myöntää. "He vakuuttivat, että kyllä se onnistuu."

Jussilalla on öljyhamppua viljelyssä ensimmäistä vuotta. 13 hehtaarin sato on tavoitteena saada kylvösiemeneksi.

Vielä tänä vuonna Trans Farm viljelyttää sopimustuottajillaan hamppua vain siemeneksi. Ensi vuodelle yritys tekee myös tavanomaisia viljelysopimuksia ja tavoitteena on ottaa hamppu kuminan rinnalle yrityksen tuotevalikoimaan, kertoo korjuunäytöstä seuraamaan saapunut tuotepäällikkö Satu Pura.

Kiinnostusta on ollut Puran mukaan yllättävänkin runsaasti.

Kari Salonen
Hamppukasvusto ei ole yhtenäisen kypsynyt puitaessa. Osa kasveista on vielä täysin vihreitä, kun pellolle on aika lähteä puimaan. Myös korkeuserot ovat isot: matalimmat ovat alle metrisiä, korkeimmat Jussilan hampuista kurottavat 2,2 metriin.

Vaikka tiistain puinti jäikin sateen vuoksi vain näytösluonteiseksi, ensi tuntumalta Jussila arvioi sadon olevan sekä laadultaan että määrältään kohtuullinen.

Puintinäytöstä oli saapunut seuraamaan myös Timo Kokkonen Kouvolan Valkealasta. Hänellä oli öljyhamppua viljelyssä ensi kerran tänä vuonna, ja ne puitiin maanantaina.

Kokkonen kokeili hamppua kolmella parin hehtaarin lohkolla, jotka olivat eri maalajeja. Paras sato tuli multamaalta. Turvemaalla hamppu ei kasvanut yhtä hyvin.

Sen sijaan aitosavinen pelto tuotti pettymyksen.

"Öljyhamppu on hyvän maan kasvi", Kokkonen toteaa.

Kari Salonen
Puimurin leikkuupöytä kannattaa pitää puitaessa mahdollisimman korkealla.

Sekä Kokkonen että Jussila suorikylvivät öljyhampun. Puran mukaan suorakylvöä ei ole juurikaan tähän mennessä testattu öljyhampulle.

"Hyvin se näyttää pärjänneen", Pura toteaa ihaillessaan Jussilan hamppupeltoa.

Kari Salonen
Vaikka kasvusto olikin sumun vuoksi jopa märkää, itse siemen oli puitaessa varsin kuivaa.

Lue lisää

Siemenkaupassa kävi kuhina koko talven – tuottajahinnat vaikuttivat viljan siementen kysyntään

Hukkakauraan liittyviä vaatimuksia lievennetään siementuotannossa

Lähteekö öljyhamppu nousukiitoon? Ala tuplaantuu ja kaksi alan osaajaa yhdistää voimansa

Kannabis on vaarallinen huume