Maatalous

Teinien kanssa ei aina ole helppoa – katso miten karkulaiskarja maleksii kotiinpäin ja kuuntele niiden saamat lempeät moitteet

Ne, jotka eivät pysy missään aidoissa, on sijoitettu suljetulle osastolle – esimerkiksi Artturi Sakari Reinikainen. "Heillekin annetaan kuitenkin vielä mahdollisuus."

Teinit ovat rakkaita, mutta usein myös kovin ärsyttäviä. Sama pätee nautamaailmaan.

Maidontuottaja Sanna Vuokilan kuvaamassa videossa nuorkarja on lähtenyt yön selkään, kun oma 60 hehtaarin pelto- ja metsälaidun ei ole tarjonnut riittävästi haastetta ja virikkeitä. Ajattelivat ehkä teinien tapaan "mä en tänne perähikiälle jää, tahdon nähdä maailmaa!"

Mutta kun aamu koittaa ja emäntä huutelee perään, karkulaiset palaavat kiltisti kohti kotia. Hidastellen, mulkoillen ja penseästi kommentoiden, mutta selvästi tyytyväisinä siitä, että on turvallinen paikka, johon seikkailulta palata.

Videolla sykähdyttävät myös emännän antamat lempeät moitteet.

"Tytöt, pojat, kottiin nyt! Ei tästä tuu mittään kun te kuleksitte mettässä koko ajan! Teil on oma mehtä!"

Äänensävy kertoo moittijan syvästä kiintymyksestä eläimiään kohtaan.

Letkan loppupäässä saapuu Biltema ja vihoviimeisenä Pyty, joka on aina hännänhuippu.

"Videon porukassa on pari umpilehmää, hiehoja ja muutama sonni, jotka on kastroitu", Vuokila kertoo. "Pojat kasvatetaan lihaksi omaan käyttöön."

Sanna Vuokila saapui päijäthämäläiselle maitotilalle pari vuotta sitten.

"Mies on pitänyt tätä tilaa jo 15 vuotta ja oli jo tehnyt maidontuotannon lopettamispäätöksen. Sanoin, että anna minun vielä kokeilla."

Vuokila lopetti aiemmassa työssään ja siirtyi vastaamaan karjasta. Työstä tuli hänelle intohimo.

Lopettamispäätöksen takia karjan poikimavälit olivat pidentyneet ja tuotos laskenut. Vuokila ryhtyi määrätietoisesti kääntämään tuotosta nousuun.

Tilalla on yhteensä kuutisenkymmentä eläintä. "Ollaan nykymittakaavassa pieni tila, kun nykyään kaikki on niin suurta", Vuokila sanoo.

Lehmillä on parsinavetta, mutta parret toimivat lähinnä lypsyasemana. Eläimet ovat ulkona kesät talvet, ja niillä on siellä suojana pihatot.

"Vain ihan sysitalvena pidetään osa porukasta sisällä lypsyn välin, niin että ne vähän lämmittävät navettaa."

Navetassa Vuokilalla on Vauvala pienimmille vasikoille. Talon ympärillä oleva viiden hehtaarin laidun on nimetty Lastentarhaksi.

Videolla esiintyvä joukko on Hermannin nuorisoseura, jolla on käytössään 60 hehtaaria peltoa ja biotooppimetsälaidunta.

Lisäksi tilalla on Suljettu osasto. "Sinne joutuvat ne, jotka eivät pysy missään. Siellä ovat kaikki houdinit, muun muassa hieho nimeltä Artturi Sakari Reinikainen."

Toinen suljetun osaston persoona on kirpun kokoinen kyyttösekoitus Rumpalipoika, jolla on elefantin ego. "Se luulee olevansa mahtisonni ja halajaa koko ajan lehmien luo."

Suljettu osasto ei ole mikään rangaistuslaitos, vaan siellä on tilaa ja oma pihatto suojana. Suljetun osastosta tekee kahden ja puolen metrin aita.

Vuokila aikoo antaa suljetun osastonkin porukalle vielä mahdollisuuden.

"Laitan niille kaulapannat ja siihen ketjun. Jospa ne sitten saisivat hiukan enempi säväreitä sähkölangoista ja tajuaisivat pysyä omalla puolellaan."

Vuokila käyttää usein kirosanaa biltema. Kävi niin, että siitä tuli myös lehmävasikan nimi.

Biltema on sekakaksonen. Toisin sanoen se kasvoi emänsä kohdussa sonniveljen kanssa. Näissä tapauksissa lehmävasikasta ei yleensä kasva kunnon lypsylehmää.

"Se tuli meille välityksen kautta ja sitä oli kai tyrkytetty joka tilalle matkan varrella. Minä liikutuin, kun näin sen pienen rääpäleen. Sanoin, että voi biltema, mun on pakko ottaa sinut!"

Muutenkin Vuokila rakastaa eläinten nimeämistä.

Tilalla käyskentelevät muun muassa Rakkauden Kohtalo, Rakkauden Oikku, Rakkauden Ihme, Rakkauden Raiku sekä suljetulla osastolla Rakkauden Ripuli.

"Siinä on isännän ja minun koko rakkauden kirjo. Välillä se raikuu ja välillä se on oikukas."

Lehmä nimeltä Oodi Onnellinen toimii tilalla tärkeässä tehtävässä imettäjälehmänä.

"Kun lypsän lehmiä parressa, se käy syömässä jauhot ja raksut ja siirtyy sitten imettämään sonnivasikat. Se on toiminut hyvin."

"Isäntä sanoi, ettei tuollainen toimi. Oodi Onnellinen hokasi kuitenkin heti, mikä tää juttu on."

Saman teeman mukaan on nimetty Olka Onneton. Se on nyt ummessa, osa Hermannin nuorisoseuraa ja näyttää olevan se, joka karkuporukkaa vetää.

Hermannin nuorisoseuran karkailu on ongelma, jota Vuokila nyt yrittää kaikin tavoin hillitä.

Isolla laitumella on pitkästi aitaa. Hirvet rikkovat sitä niin usein, ettei aika tahdo riittää paikkailuun.

"Ja sitten on näitä omia, jotka vaan menevät läpi. Tämä aika vuodesta on hankala. Kun laitumet ehtyvät, eläimet tykkäävät lähteä."

Onneksi karja on melkein aina löytynyt omilta mailta, Vuokila toteaa.

"Jos ne joskus ovat käyneet muiden mailla, me on aina kysytty, miten voidaan korvata niiden tekemiset."

Lue lisää

Pellon laidalta kerätyt tuomenoksat ovat arvokasta tutkimusmateriaalia – Luke ennustaa niistä ensi vuoden tuomikirvakannan

Vuoden kalkkunatuottajiksi valittiin Jaana ja Jyrki Tapio Loimaalta – Lintujen hyvinvoinnin turvaaminen on tilan ykkösasia

Poliisi lopetti teuraskuljetuksesta karanneen kyytön – ehti olla vapaana lähes kaksi viikkoa

"Kuluttajat on ihan pulassa", kommentoi Luken tutkija Oatlyn hyökkäystä maitoa vastaan