Maatalous

Mies piti romua laitumella eikä lopettanut kärsivää nautaa tarpeeksi nopeasti – syyte törkeästä eläinsuojelurikoksesta kuitenkin hylättiin

Tuomittu määrättiin vuoden nautoja koskevaan eläintenpitokieltoon.
Nautojen elinoloissa tai hyvinvoinnissa ei havaittu puutteita yhtä eläintä lukuun ottamatta, oikeus sanoi. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / EVELIINA MUSTONEN

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi maanantaina syytteen törkeästä eläinsuojelurikoksesta jutussa, jossa miehen syytettiin jättäneen yli sata nautaa vaille tarpeellista hoitoa ja ravintoa.

Syyttäjän mukaan mies oli pitänyt nautoja rakennuksessa, jossa oli tilaa ja kuiviketta vain 20 naudalle. Myös aitauksessa ja nautojen suojarakennuksissa oli puutteita, eivätkä eläimet saaneet riittävästi niille sopivaa ravintoa, juotavaa ja muuta hoitoa, syytteissä sanottiin. Todisteeksi syyttäjä esitti muun muassa eläinlääkärien tarkastuskertomuksia.

Oikeus katsoi, että jutussa esitetty näyttö riitti todistamaan syytteiden sisällön vain osin. Esimerkiksi eläinlääkärien havainnot eläinsuojien riittävyydestä ja asianmukaisuudesta eivät oikeuden mukaan olleet niin tarkkoja ja täsmällisiä, että niiden perusteella mieheen voitaisiin kohdistaa rikosvastuu. Myöskään nautojen elinoloissa tai hyvinvoinnissa ei havaittu puutteita yhtä eläintä lukuun ottamatta, oikeus sanoi.

Oikeuden mukaan yhdellä hereford-risteytyslehmällä oli ollut vamma, jonka asianmukaisen hoitamisen mies oli laiminlyönyt, vaikka oli tietänyt siitä pitkään. Mies velvoitettiin lopettamaan nauta kolmen vuorokauden kuluessa, mutta siihen meni kaksi viikkoa.

Oikeus katsoi myös näytetyksi, että nautojen laidunalueella oli syksyllä 2018 ollut runsaasti erilaisia käytöstä poistettuja maataloustarvikkeita ja -koneita sekä muuta jätettä. Näin mies oli tahallisesti laiminlyönyt huolehtia nautojen laidunalueiden turvallisuudesta, tuomiossa sanottiin.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi teoillaan perusmuotoiseen eläinsuojelurikokseen. Hänet tuomittiin 40 päiväsakkoon, joista koituu hänen tuloillaan maksettavaa 680 euroa. Lisäksi mies määrättiin vuoden kestävään, nautaeläimiä koskevaan eläintenpitokieltoon.

Lue lisää

Mies ja nainen pitivät kymmeniä eläimiä kurjissa oloissa vuosien ajan – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Talousrikostutkijoita tarvitaan Lopella

Aliravitun vuohen selkään valui kanojen ulostetta – miehelle ja naiselle vaaditaan ehdollista vankeutta törkeästä eläinsuojelurikoksesta

Syyttäjä: Mies piti vähintään sataa nautaa rakennuksessa, jossa oli riittävästi tilaa 20 eläimelle – kaikki naudat lopetettiin