Maatalous

Neljä viidestä brittiviljelijästä: "Ei ikinä kokonaan eläkkeelle"

Yli neljännes vastaajista ei ollut keskustellut tilan jatkamisesta tai omasta tulevaisuudestaan kenenkään kanssa.
Jukka Pasonen

Neljä viidestä brittiviljelijästä aikoo jatkaa työtään tilalla hautaan asti, Exeterin yliopiston tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimukseen osallistui 700 viljelijää Englannista, Skotlannista ja Pohjois-Irlannista.

Vain 19 prosenttia kertoi aikovansa jäädä kokonaan eläkkeelle.

21 prosenttia aikoo jatkaa työskentelyään nykytahtiin koko elämänsä ajan. Mitä pienempi tila, sitä suurempi osa viljelijöistä ajatteli näin.

58 prosenttia aikoo "puolieläköityä" eli jatkaa tilan töitä, mutta hellittää tahtia.

Puolet niistä, jotka aikovat jäädä kokonaan tai osaksi eläkkeelle, suunnittelee tekevänsä niin vasta yli seitsemänkymppisinä.

43 prosenttia aikoo saada osan toimeentulostaan tilasta senkin jälkeen, kun ovat lopettaneet täysipainoisen työskentelyn siellä.

18 prosenttia ei ollut suunnitellut mitenkään toimeentuloaan viljelijäuran jälkeen.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että sukupolvenvaihdoksesta tai muista tulevaisuudensuunnitelmista keskusteleminen on hankalaa. Yli neljännes vastaajista ei ollut keskustellut tulevaisuudesta kenenkään kanssa.

Suuremmilla tiloilla jatkoon suhtaudutaan suunnitelmallisemmin kuin pienillä.

Niistä, joilla on lapsia, vain noin puolet oli selvillä siitä, kuka lapsista jatkaa tilan toimintaa.

Tutkimusta johtanut Exeterin yliopiston professori Matt Lobley toteaa, että tilasta luopumiseen liittyy valtavan suuria tunteita.

"Maatalous on elämäntapa ja identiteetti. Ajatus luopumisesta ja vanhenemisesta on raskas."

Viljelijän lapset kokevat usein, että tilan tulevaisuutta on vaikea ottaa puheeksi.

Kun kumpikaan osapuoli ei nosta kissaa pöydälle, lopputulos on, että moni jatkaja pääsee ottamaan vastuun vasta keski-ikäisenä tai myöhäisessä keski-iässä.

Lobley korostaa keskustelun, suunnittelun ja sopimisen merkitystä. Hän muistuttaa myös, että vastuuta pitää alkaa jakaa jo ennen kuin itse jää eläkkeelle, jotta jatkaja saa oppia ja kokemusta tilan johtamisesta.

Exeterin yliopiston tutkimusyhteenveto

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Veljekset eivät jääneet aikailemaan: Sukupolvenvaihdos, tuotantosuunnan muutos ja uusi pihatto vain parissa vuodessa – "On ollut melkoista haipakkaa"

"Kannattavalla viljatilalla pitää olla riittävän isot pellot", toteaa kotitilansa 18-vuotiaana haltuun ottanut kauhavalainen

Aloittavia viljelijöitä yhä vähemmän - starttirahaa hakenut 77 tänä vuonna

Anja ja Johannes Larikka Seinäjoen Ylistarossa siirtyivät Suomessa ensimmäisten joukossa robottilypsyyn: "Alku oli hankalaa, kun yksikään lehmä ei ensin osannut mennä robotille"