MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Maatalous

Leipävehnän hintaan 9–10 euroa lisää tonnilta – Fazer lähti hintaveturiksi

Korotuslinja tarttui myös rehuvehnään, jonka hintoja tarkistettiin 5–14 euroa tonnilta ylöspäin tälle viikolle. Muiden viljojen hinnat ovat ennallaan.
Jussi Knaapi
Vehnän hinta on lähtenyt nousuun muun Euroopan imussa.

Viljan hintoihin alkaa tulla elämää Suomessa, kun sato on saatu laariin. Fazer Mylly lähti hintaveturiksi leipävehnässä ja tarjoaa Lahdessa 180 euroa tonnilta, 9 euroa viimeviikkoista enemmän.

Raisio ei jää paljon jälkeen ja korotti myllylle toimitetusta leipävehnän tarjouksensa 175 euroon tonnilta. Hankkija nosti leipävehnän tarjousta 10 euroa tonnilta kaikissa vastaanottopisteissä ja rehuvehnäkin sai 5–14 euroa lisää.

Vehnä elää oma elämäänsä. Muiden viljojen hinnat eivät ole juuri muuttuneet viime viikosta. Kauran hinnoissa on ollut varovaista laskua, kun sato oli suuri useissa EU-maissa.

Vehnän kallistuminen Suomessa on linjassa muun Euroopan kanssa.

Pariisin hyödykepörssissä joulukuun vehnäfutuuri puhkaisi 200 euron rajan tonnilta viime viikon puolivälissä, mutta palasi rajan alle torstaina.

Virossa peruslaatuisesta vehnästä maksettiin perjantaina 182 euroa tonnilta ja huippulaaduissa lähennellään jo 200 euroa. Rehuvehnästä luvataan 176 euroa Tallinnan Muugan satamassa.

Hampurin satamahinnat ovat nousussa. Leipävehnä lähestyy 200 euroa tonnilta, mikä on lähes 25 euroa enemmän kuin vuosi sitten. Myös ohran hinta kääntyi nousuun.

Ranskalainen viljamarkkinoita seuraava Strategie Grains (SG) päivitti kauran EU-ennusteitaan viime viikolla ja povaa nyt 9,4 miljardin kilon kaurasatoa EU:ssa. Se on toteutuessaan 1,4 miljardia kiloa enemmän kuin vuosi sitten.

SG korotti kaura-arviotaan 340 miljoonaa kiloa Puolan ja Baltian isojen satojen takia edellisestä, kuukausi sitten julkaistusta arviosta.

Tuotannon ohella myös kauran kulutus kasvaa. Elintarvikekäyttö nousee kuutisen prosenttia 1,6 miljardiin kiloon ja myös rehuteollisuus tarvitsee kauraa, kun vehnää on tarjolla totuttua vähemmän.

Suomen kauravienti saattaa vaatia lisäponnistuksia. SG arvioi, että EU:n sisäinen kaurakauppa hiljenee, kun isot kauran käyttäjät Saksa ja Espanja ovat saaneet itse kelpo kaurasadon. Pientä lisäystä on viennissä unionin ulkopuolelle ja Kiinakin voi ostaa kauraa, SG arvioi.

Yhdysvaltojen maatalousministeriö julkaisi perjantaina illansuussa odotetun lokakuun sato- ja varastoennusteen.

Ministeriö leikkasi soijan loppuvarastoja enemmän kuin markkinoilla odotettiin, mikä nosti noteerauksia iltapäivällä Chicagon hyödykepörssissä.

Maissikin sai tukea raportista ja pörssihinta nousi korkeimmilleen vuoteen, mutta vehnällä kävi toisin.

Markkinoilla odotettiin Usdan alentavan hieman vehnän ensi kesän loppuvarastoja koskevaa ennustettaan, mutta kävikin päinvastoin. Chicagon pörssin sijoittajat reagoivat tähän, mutta varsin maltillisesti. Lähin joulukuun vehnäfutuuri halpeni aavistuksen.

Euroopan pörssit ehtivät sulkeutua ennen raportin julkaisemista.

Viljan maailmanmarkkinoilla seurataan tiiviisti ensi kesän varastotilannetta, mutta lisäväriä tulee pitkän ajan sääennusteista. Viljaa on runsaasti varastoissa, mutta suuri osa viljasta makaa Kiinan siiloissa eikä ole maailmanmarkkinoiden käytettävissä.

Näyttää myös siltä, että ostajat varautuvat jo seuraavaan satokauteen.

Tyynellämerellä vaikuttava La Nina -ilmiö etenee ja Australian meteorologian laitos nosti ilmiön todennäköisyyden jo 85 prosenttiin. Nyt arvuutellaan, miten pitkä ja voimakas jaksosta tulee.

Ilmiö merkitsee yleensä kuivaa kautta valtameren itärannikolle Yhdysvaltoihin, Brasiliaan ja Argentiinaan.

Myös Mustanmeren ympäristössä on kuivaa, mikä haittaa syysviljojen orastumista.

Venäjällä syyskylvöala voi supistua kuivuuden takia 10–15 prosenttia, SovEcon arvioi viime viikolla.

Lue lisää

Fazer palkkaa sata uutta leipuria

Ilmasta valmistetulle proteiinille elintarvikehyväksyntä ensi vuoden alussa? Tehdasinvestointiin 15 miljoonaa euroa – suurin sijoittaja kotimainen ruoka-alan peluri

Fazer lopettaa Maire-perusmaidon valmistuksen – ei vaikutusta sopimustuotantoon

Fazer laajentaa Korian tehdasta – lisää tuotantolinjoja kauratuotteille, maitotuotteiden valikoimaa karsitaan