MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Maatalous

Iisalmelainen hampunviljelijä vapautui syytteistä Itä-Suomen hovioikeudessa

Hovioikeus hylkäsi 66-vuotiaan iisalmelaisen hampunviljelijän syytteet kokonaisuudessaan
Kari Salonen
Hamppua voidaan kasvattaa ruuaksi, kuiduksi ja lääkeaineeksi. Se on Suomessa hyvin perinteinen viljelykasvi.

Itä-Suomen hovioikeus on hylännyt 66-vuotiaan iisalmelaisen hampunviljelijän syytteet kokonaisuudessaan. Hovin mukaan mies ei syyllistynyt huumausaine- eikä lääkerikokseen viljellessään hamppua vuonna 2017.

Oikeus katsoi, että miehen viljelyn tarkoituksena oli ainoastaan ottaa talteen kasvien siemenet ja jalostaa niistä uusi siemenlajike jatkojalostettavaksi kaupalliseen käyttöön. Oikeuden mukaan näyttämättä jäi, että mies olisi kasvattanut hamppua huumeeksi.

"Asiassa esitetty näyttö ei myöskään osoita, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut käyttää mainittuja myös kannabidiolia sisältäneitä kasvinosia lääkkeenä missään muodossa tai jalostaa niitä lääkkeenä käytettäväksi", hovituomiossa sanotaan.

Pohjois-Savon käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut miehen sakkorangaistukseen lääkerikoksesta. Käräjäoikeus katsoi, että viljelyn tarkoituksena oli kehittää lääkekasvilajike.

Hovin mukaan hamppu on rikoslain tarkoittama huume, kun siinä on THC:tä eli psykoaktiivista tetrahydrokannabinolia. Toinen kannabiksen osa-aine on kannabidioli eli CBD. Hampun THC- ja CBD-pitoisuudella on hovin mukaan väliä, kun arvioidaan, onko kasvia kasvatettu huumausaineena käytettäväksi. Korkea THC-pitoisuus suhteessa CBD-pitoisuuteen voi viitata huumekäyttötarkoitukseen.

Lue lisää

Öljyhampun puinti onnistuu pienessä tihkusateessakin – sitkeästä kuidustaan tunnettu kasvi katkeaa yllättävän kevyesti, katso video

Hampun tähkässä keikkuva hemppo saa puintimieheen vipinää – kaksimetrinen kasvusto alkaa olla korjuukunnossa

Tätä hamppua ei kannata pössytellä mutta siemenistä saa raaka-ainetta elintarvikkeisiin ja rehuihin – Trans Farm alkaa viljelyttää öljyhamppua teollisuuden tarpeisiin

HamppuFarmin ensimmäinen kylvö oli epävarma ja puimurikin syttyi tuleen – lue viljelijäperheen tarinan alku