Maatalous

Kiire ja riskialttiit väliaikaisratkaisut kasvattavat työtapaturman vaaraa maatilalla

Maatalous ja ammattikalastus ovat sekä kotimaisissa että kansainvälisissä työtapaturmatilastoissa ammattien kymmenen kärjessä -listalla.
Jukka Pasonen
Maatalous ja ammattikalastus ovat työtapaturmatilastojen kärjessä.

Ennen kuin ruoka on edessämme, joku on tehnyt sen tuottamiseksi kaikkein vaarallisimpia töitä maailmassa, tutkija, MMM Kim Kaustell toteaa väitöstyössään.

Maatalous ja ammattikalastus ovat vuodesta toiseen sijoittuneet sekä kotimaisissa että kansainvälisissä työtapaturmatilastoissa ammattien kymmenen kärkeen.

Työtapaturman riskiä kasvattavia tekijöitä ovat esimerkiksi kiire ja sitä seuranneet riskialttiit väliaikaisratkaisut, vakiintuneet vaaralliset työmenetelmät sekä työn tai tuotantosuunnan muutokset, joiden seurauksena työympäristöön voi huomaamatta muodostua uusia vaaran paikkoja, Kaustell toteaa.

Kaustellin tutkimus osoitti, että käyttäjälähtöiset – alkutuottajan kokemuksiin ja näkemyksiin perustuvat – haastattelu- ja päiväkirjamenetelmät voivat lisätä merkittävästi tietoa sekä tapaturmien taustatekijöistä että riskienhallinnan onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä.

Kaustell väittelee perjantaina Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Lue lisää

"Henki meinasi lähteä" – vakavan työtapaturman jälkeen eläinten kanssa toimiminen otettiin Maitotaipaleen tilalla tarkkaan syyniin

MT:n lukijat kertovat metsässä sattuneista tapaturmista – "Kypärä ja sahan turvavarusteet pelastivat henkeni"

Oletko joutunut haaveriin metsätöissä? Vastaa kyselyyn

Viljelijöiden työtapaturmariski on vähentynyt