Maatalous

Vaikka ruissato jäi niukahkoksi, varastot takaavat, että leipureille riittää kotimaista ruista

Rukiin vuotuiset satovaihtelut ovat suuret. Toissa vuonna korjattiin 42 miljoonaa kiloa, viime vuonna 180 miljoonaa.
Petteri Kivimäki
Talven ruisleivät päästään leipomaan kotimaisesta viljasta.

Leipureilta ei tulevana talvena lopu kotimainen ruis kesken leivonnan, Pro Ruis -yhdistyksen puheenjohtaja Minna Oravuo vakuuttaa.

Elintarviketeollisuus käyttää vuodessa noin 100 miljoonaa kiloa ruista. Syksyn sato jäi 70 miljoonaan kiloon.

Viime vuonna korjattu 180 miljoonan kilon huippusato kartutti varastoja, joten sieltä löytyy ammennettavaa.

Rukiin vuotuiset satovaihtelut ovat suuret. Toissa vuonna korjattiin vain 42 miljoonaa ruiskiloa.

Vaihtelua selittää ennen kaikkea viljellyn pinta-alan vaihtelu, Oravuo toteaa.

Vuonna 2019 rukiin viljelyala oli Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan suurin 18 vuoteen. Kun kasvukausi lisäksi oli hyvä, sato nousi suurimmaksi lähes 30 vuoteen.

Tänä syksynäkin rukiin hehtaarisato oli melko hyvä, mutta viljelyala oli vain noin puolet edellisen vuoden alasta.

”Historialliseksi vuoden 2020 ruissadon tekee se, että tänä vuonna myös kotimaista luomuruista riittää luomuruisleivän leivontaan”, kertoo Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) asiantuntija Hanna Helkkula.

”Suomen kansallisruoka, ruisleipä, on siis raaka-aineeltaan sataprosenttisesti kotimaista”, Oravuo ja Helkkula summaavat..

Lue lisää

Viljan ostajat: Viljan laatu odotuksia parempi, vaikka pahimmillaan ehdittiin pelätä jo katastrofia

Pro Ruis ei ole hanke eikä saa hanketukia

Tiesitkö, että myös tutut viljat ruis, kaura ja ohra sisältävät kasviproteiinia ja vieläpä terveysvaikutteisia?

Ruis-puolukkaherkku