Maatalous

Saksa koittaa saada Kiinan vakuuttumaan saksalaisen sianlihan tuontikelpoisuudesta

Tähän mennessä yksikään afrikkalaisen sikaruton vaivaama EU-maa ei ole onnistunut taivuttelemaan esimerkiksi Kiinaa luopumaan tuontikiellosta.
Anne Anttila
Saksa koittaa löytää sianlihalleen markkinoita. Kuvituskuva.

Saksassa ollaan toiveikkaita, että sianlihan vienti Aasiaan voisi alkaa uudelleen, kirjoittaa Agra Europen toimittaja Max Green.

Kiina, Etelä-Korea ja Japani lopettivat sianlihan tuonnin sen jälkeen, kun Saksassa todettiin afrikkalaista sikaruttoa.

Saksan maatalousministeri Julia Kloecknerin mukaan näkyvissä on merkkejä rajojen avautumisesta. Ministeri kertoi, että Aasian maiden kanssa käydään neuvotteluja alueellistamissopimuksista eli siitä, että sianlihaa voisi viedä alueilta, joilla ASF:ää ei ole todettu.

Kloeckner kuitenkin varoittaa, ettei yksikään EU:n afrikkalaisen sikaruton vaivaamista maista ole toistaiseksi onnistunut vakuuttamaan esimerkiksi Kiinaa aloittamaan tuonnin uudelleen.

Ministeri kertoi näkemyksistään perjantaina 16.10. saksalaisen tuottajajärjestö DBV:n tilaisuudessa, Green kirjoittaa.

Vienti Aasiaan on Saksan sianlihantuotannolle henkireikä. Maa on EU:n toiseksi suurin sianlihanviejä Kiinaan. Kaikkiaan Kiina, Etelä-Korea ja Japani ostavat noin kolmanneksen saksalaisesta sianlihasta, Kloeckner totesi.

Maailman terveysjärjestö WHO:n kanta on, että saksalaisen sianlihan vienti ruton rauhaan jättämiltä alueilta olisi hyvä sallia.

EU:n sisämarkkinoilla sianlihakauppa on sallittua alueilla, jotka eivät ole afrikkalaisen sikaruton aiheuttamia rajoitusten alaisia.

Kloecknerin kanssa samassa tilaisuudessa puhunut DBV:n johtaja Joachim Rukwied sanoi, että maan sianlihantuottajat ovat keskellä pahinta kriisiä vuosikymmeniin.

Afrikkalaisen sikaruton lisäksi covid 19 -koronaepidemia on aiheuttanut vaikeuksia. Teurastamoiden työntekijöiden sairastumisien takia tuotantolaitoksia on jouduttu jopa sulkemaan.

Lue myös:

Sianlihan vienti Saksasta Kiinaan ja Koreaan pysähtyi heti

Afrikkalaisen sikaruton leviäminen Saksaan saattaa sekoittaa merkittävästi maailman lihamarkkinoita

Osuuskunnat Saksassa: Korona ja ASF ovat myrkyllinen yhdistelmä lihaketjulle

Teurastamoille alkoi tulla välittömästi kyselyitä sianlihasta Aasiasta – Saksan ASF-kriisi ohjaa kysyntää muiden maiden lihantoimittajille

Lue lisää

Kiinan sianlihanviennin imu ei näy suomalaisen sianlihantuottajan kukkarossa

Aita ympärillä ja tapporahaa – Saksassa villisiat hävitetään afrikkalaisen sikaruton saastuttamalta alueelta

Pienet possut söpöissä vaatteissaan valloittavat somessa, mutta vuoden iässä alkaa muutos, jonka seurauksena moni päätyy kodinvaihtajaksi – Minipossuyhdistys haluaa kasvatuksesta luvanvaraista

Halpuutusta Saksan malliin: "Ruoka on hintansa ansainnut – mahdollisimman matalan"