Maatalous

Puutarhasäätiö palkitsi alaa edistäviä innovaatioita – palkituista kaksi edistää happeen perustuvaa kasvinsuojelua

Palkinnon saivat myös kompostoituva taimikasvatusruukku ja langattomat sensorit kasvihuoneen olosuhteiden ohjaamiseen.
Carolina Husu
Palkituilla innovaatioilla edistetään ympäristöystävällistä lähiruokatuotantoa, Puutarhasäätiö perustelee. Kuvituskuva.

Puutarhasäätiö jakoi neljälle ruuantuotannon ympäristöystävällisyyttä edistävälle innovaatiolle yhteensä 10 000 euron palkinnot torstaina Kauppapuutarhaliiton Uuden tekniikan päivässä.

Professori Risto Tahvosenen ja Happico Oy sekä EOD Europe palkittiin menetelmistä, joissa otsonia hyödynnetään kasvihuoneiden kasvinsuojelussa.

Bionido Oy sai palkinnon kompostoitavasta taimikasvatusruukusta ja mynämäkeläinen kauppapuutarhuri Vesa Keskitalo kehittämästään langattomasta sensoriverkosta.

Kahdessa palkitussa kasvinsuojelumenetelmässä hyödynnettävä otsoni on luonnossa esiintyvä hapen muoto, joka käytettäessä hajoaa tavalliseksi hengitettäväksi hapeksi eikä näin jätä kasveihin jäämiä tai aiheuta muita riskejä.

Bionidon kompostoituva ja muoviton taimikasvatusruukku on paraikaa kasvihuonetestausvaiheessa.

Keskitalon kehittämän langattoman sensoriverkon avulla puolestaan on mahdollista rakentaa kasvihuoneeseen kasvatusolosuhteiden älykäs ohjausjärjestelmä, jolla voidaan optimoida kasvien kasvua ja minimoida tuotantopanosten käyttöä.

Tänä vuonna toista kertaa jaettua palkintoa haettiin yhteensä 17:lle puutarha-alan innovaatiolle.

"Kasvihuoneviljelyn näkökulmasta on hienoa, että uusia innovaatiota syntyy, ja että niitä etsitään laajasti muuallakin kuin alan sisällä", kiittelee kilpailun asiamies, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

"Eri yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa ollaan hyvin kiinnostuneita tämän toimialan kehittämisestä. Viljelijät pääsevät nopeasti ottamaan uusinta osaamista käyttöön, kunhan innovaatiot saadaan kaupalliseen tuotantoon."

Palkinnot rahoittava Puutarhasäätiö sr on Kauppapuutarhaliiton 1957 perustama säätiö. Sen tarkoituksena on edistää suomalaisen kasvihuoneviljelyn tutkimusta ja kehittämistä.

Säätiö jakaa vuosittain varoja tutkimukseen, koetoimintaan, selvityksiin ja erilaisiin hankkeisiin, joilla on tai voi olla merkitystä suomalaiselle kasvihuoneviljelylle.

Lue lisää

Kasvihuoneissa ei panikoida: Energiaa riittää ja lisäysaineisto on turvattu

Pieniä ruokayrityksiä kyykyttävä pakkojako jatkuu – Kauppatapalautakunta: useita yhteydenottoja sääntöjen rikkomisesta viime viikkoina

Tuottajien turvaksi tulossa uusi direktiivi ruokamarkkinoille – nykyisin tuottajat eivät uskalla puolustaa oikeuksiaan: "Viljelijä menee konkurssiin voittipa tai hävisi hän oikeustapauksen"

Kauppapuutarhaliitto täyttää sata vuotta itsenäisyyspäivänä "Jos meitä ei olisi, suomalainen mies ei söisi sitä vähääkään vihanneksia mitä nyt”