Maatalous

Sateet eivät lannistaneet perunaa – vaikka ala oli viimevuotista pienempi, varastoihin saatiin saman verran satoa kuin vuosi sitten

Keväällä kuoritun ruokaperunan käyttö suurtalouksissa väheni selvästi koronasulkujen vuoksi. Toisaalta ruuan valmistus kotona lisääntyi, samoin myös einesten käyttö.
Jarkko Sirkiä
Ruokaperunaa korjattiin tänä vuonna keskimäärin 32 tonnia hehtaarilta.

Perunalla oli vaiherikas kesä. Elokuussa satoi paikoin sille aivan liikaa, ja sateista oli haittaa myös sadonkorjuuvaiheessa.

Keskisato nousi kuitenkin hyviin lukemiin, joten viimevuotista pienemmästä viljelyalasta huolimatta ruoka- ja ruokateollisuusperunaa on nyt varastoissa suunnilleen saman verran kuin vuosi sitten.

Luonnonvarakeskuksen mukaan maatilojen varastoissa oli lokakuun puolivälissä 204 miljoonaa kiloa ruoka- ja ruokateollisuusperunaa. Ruokaperunan osuus siitä oli 163 miljoonaa kiloa, neljä miljoonaa kiloa viimesyksyistä vähemmän.

Kesä 2020 oli kaiken kaikkiaan melko hyvä perunan viljelylle, yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Lukesta kertoo. Syksy oli myös poikkeuksellisen lämmin eikä hallatuhoja juuri esiintynyt.

Jaakkonen toteaa, että runsaiden sateiden yleistyminen tuo uusia vaatimuksia perunan viljelylle. "Erityisesti maan kasvukunto ja salaojituksen toimivuus ovat tärkeitä. Toinen haaste on lämpimät ja kosteat syksyt, jotka vaikeuttavat perunavarastojen jäähdyttämistä ja sadon kuivumista."

Ruokaperunan määrästä kolme neljäsosaa eli 124 miljoonaa kiloa on varastoissa Pohjanmaan ely-keskusten alueilla.

Ruokaperunan päätuotantoalueella Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla satotaso kohosi 33 tonniin hehtaarilta eli yli maan keskisadon, joka oli 32 tonnia hehtaarilta.

Muualla Euroopassa perunan satomäärä on tänä vuonna melko normaali. Länsi-Euroopan satoja kutisti kuitenkin kuivuus.

Tullin tietojen mukaan Suomeen tuotiin ruokaperunaa elokuussa 0,9 miljoonaa kiloa, valtaosin Tanskasta.

Perunan tuottajahinta Suomessa kohosi elokuun 18,28 eurosta per sata kiloa syyskuun 19,15 euroon sadalta kilolta.

Luonnonvarakeskuksen mukaan tämä vuosi on ollut monin tavoin poikkeuksellinen myös perunamarkkinoilla.

Keväällä kuoritun ruokaperunan käyttö suurtalouksissa väheni selvästi koronasulkujen vuoksi. Toisaalta ruuan valmistus kotona lisääntyi, samoin myös einesten käyttö.

Työvoiman saatavuusongelmat jäivät pelättyä vähäisemmiksi. Hyvänä pidettiin ulkomaisen työvoiman aiempaa joustavampia siirtymismahdollisuuksia esimerkiksi mansikan sadonkorjuusta perunan nostoon.

Lue myös:

Näin tuotat älyttömän surkealaatuista perunaa tutkimuslaitoksen neuvoilla

Tunnetko perunat? Testaa MT:n suurella pottuvisalla, kuinka tuttuja mukulat sinulle ovat!

Katso video: Näin peruna nousee ajettavalla urakointikoneella – hehtaarin perunat on korjattu kolmessa tunnissa

Aiheet peruna
Lue lisää

Arvio: Peruna-elokuva yhdistää 1600-luvun arjen ja 2000-luvun innovaatiopöhinän – lopputulos on täysin järjetön ja juuri siksi puhdasta kultaa

Kalaisat texmex-uuniperunat

Erikoinen näky Virolahdella: Viljelijä nosti kotitarveperunaa joulukuussa – "Kun oli sulaa, niin mikäs siinä"

Ruokakaupoissa näkyvät nyt nämä kolme vahvaa trendiä – S-ryhmä avaa myyntilukujaan