Maatalous

Markkinakatsaus: Kuivuus, korona ja Yhdysvaltojen tilanne pitävät maatalouden markkinoita varpaillaan

Maailmanmyllerryksessä katseilta sivuun jäänyt brexit lähestyy ja sopua ei näy.
Pasi Leino
Maailman viljamarkkinoita pitää varpaillaan muun muassa kuivuus Etelä-Amerikassa.

Yhdysvaltojen presidentinvaalikamppailu heilutti osakkeita, hyödykemarkkinoita ja öljyn hintaa viime viikolla. Laskua aiheutti ajoittain pelko vaalien ratkaisun venymisestä. Nousua taas toi torstaina vaalituloksen selkeneminen.

Ääntenlaskun mukaan demokraattien ehdokas Joe Biden on seuraava presidentti.

Biden todennäköisesti kasvattaisi Yhdysvaltojen julkisia menoja ja suuntaisi rahaa esimerkiksi infrastruktuurin kunnossapitoon. Se nähdään markkinoilla myönteisesti, mutta toisaalta on kysymys mistä rahat hankkeisiin otetaan.

Yhdysvaltojen suunta tulee vaikuttamaan markkinoihin lähitulevaisuudessa.

Kuinka vallanvaihto etenee, millaisia tukipaketteja koronan runtelemalle Yhdysvaltojen taloudelle uusi hallinto tekee ja kuinka Yhdysvaltojen kauppasuhteet muihin suuriin maihin kehittyvät, ovat kiinnostavia kysymyksiä.

Markkinoihin vaikuttaa myös kumpi puolue saa Yhdysvaltojen senaatissa enemmistön.

Markkinoilla monia miellyttäisi, että senaatin enemmistö olisi eri puolueella kuin presidentinvirka. Tällöin senaatti pistäisi jarrua presidentin suurimmille muutosaikeille, jolloin muutokset politiikassa voisivat olla maltillisempia ja ennakoitavampia. Toisaalta se tarkoittaa helposti asioiden jumittumista.

Viljamarkkinoilla Etelä-Amerikan kuivuus nostaa hintoja.

Lisäksi Kiina ostaa soijaa ja maissia enenevissä määrin Yhdysvalloista. Kiina ilmeisesti varautuu siihen, että kevättalvella soijaa ei saada totuttuja määriä Brasiliasta nyt kylvöjä vaivaavan kuivuuden takia.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO leikkasi viime viikolla julkaistussa kuukausikatsauksessaan arviotaan maailman viljasadosta kuluvalla kaudella. Sato olisi silti historian suurin ja ylittäisi niukasti kulutuksen.

Viljavarastojen ennustetaan ensi kesänä olevan melko samansuuruiset kuin viime kesänä. Varastot kuitenkin kutistuvat monessa merkittävässä vientimaassa, millä voi olla vaikutusta maailmanmarkkinahintoihin.

Perjantaina Pariisin hyödykepörssissä joulukuun vehnänoteeraus nousi kohti 210 euroa.

Helmikuun rapsinoteeraus ylitti loppuviikosta hetkeksi 400 euron rajan.

Maitojauheiden hinnat laskivat viime viikolla järjestetyssä GlobalDairyTrade -huutokaupassa. Voin hinta sen sijaan nousi. Jauhevarastot ovat kasvaneet, mikä painaa hintoja.

Markkinoilla jännitetään kuinka sääilmiö La Niña kohtelee Uutta-Seelantia. Ilmiö voi tuoda kuivuutta osaan maata, mikä heikentäisi nurmen kasvua ja maitomääriä.

Euroopan perunamarkkinoilla alkaa näkyä koronan toinen aalto, kertoo MTK katsauksessaan.

Useat maat ovat nousevien tartuntalukujen myötä joutuneet sulkemaan yhteiskuntaa uudelleen. Urheilutapahtumia pidetään tyhjille katsomoille, etätöiden takia harva syö työpaikkaruokaloissa, ihmisten liikkumista rajoitetaan ja ravintolat suljetaan illalla aikaisin.

Kaikki tämä näkyy Euroopassa erityisesti ranskanperunan vähenevinä käyttömäärinä.

Euroopassa perunateollisuus pyrkii nyt siirtämään tuotantoaan ravintolatuotteista kaupan kautta kuluttajille kulkeviin tuotteisiin. Koronan myötä muun muassa kaupan omien merkkien perunatuotteiden myyntimäärät ovat kasvaneet.

Kananmunia tuotettiin kotimaassa tammi–syyskuussa 56,6 miljoonaa kiloa, mikä on prosentin vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana.

Virikehäkkikanaloissa tuotettujen kananmunien määrä väheni 8 prosenttia. Lattiakanaloissa tuotettujen kananmunien määrä lisääntyi 7 prosenttia, ulkokanaloissa 34 prosenttia ja luomukanaloissa yhden prosentin.

Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskus Luken tilastoista.

A-luokan kananmunista 54 prosenttia tuotettiin virikehäkeissä, 35 lattiakanaloissa, 3 ulkokanaloissa ja 8 prosenttia luomukanaloissa.

Lannoitteiden raaka-aineet halpenivat hiukan lokakuussa syyskuuhun verrattuna.

Maailmanpankin mukaan urean hinta aleni kuukaudessa viisi dollaria 245 dollariin tonnilta. Vuosi aiemmin urea oli kahdeksan dollaria tätä halvempaa.

Fosforin (DAP) hinta laski kuukaudessa yhden dollarin 357 dollariin tonnilta. Vuosi sitten lokakuussa hinta oli 277 dollaria tonnilta.

Brexit-neuvottelut EU:n ja Britannian välillä ovat edelleen jumissa.

Mitä pidemmälle neuvottelutuloksen saaminen lykkääntyy, sitä ohuempi sisällöltään sopimus voi olla, arvioidaan MTK:n Bryssel-uutiskirjeessä.

"Jos neuvottelut venyvät yli marraskuun puolivälin, EU:n tavoittelema laaja sopimus tuntuu entistä mahdottomammalta."

Lue lisää

Ruotsin farmarit taas ostoksilla

THL: Koronaepidemia yhä rauhoittumaan päin

Lannoiteyhtiö Yara leikkaa tuotantoaan 40 prosenttia maakaasun kallistumisen takia

Puinnit lähes valmiit – heikoimmat viljakasvustot jäävät peltoon tai menevät polttoon