Maatalous

Luke: Kaurakauppa kävi kesällä kovilla kierroksilla – yhtä vilkasta ei ole ollut ainakaan kymmeneen vuoteen

Kaupan ja teollisuuden ostotilaston mukaan neljän pääviljan varastot olivat satokauden alkaessa pienimmät vuosiin.
Pasi Leino
Tilat myivät kesällä kauraa poikkeuksellisen runsaasti teollisuuteen ja kauppaan.

Viljaa toimitettiin teollisuuteen ja kauppaan vilkkaasti vuoden kolmannella neljänneksellä eli heinä-syyskuussa, kaikkiaan 672 miljoonaa kiloa, ilmenee Luken tiistaina julkaisemasta tilastosta.

Eniten tarjontaa oli kaurasta, 299 miljoonaa kiloa, mikä selittyy paljolti edellissyksyn isolla sadolla. Tilat varautuivat uuteen satoon tyhjentämällä laareja ja samaan aikaan uudelle sadolle oli kysyntää.

Kaurakauppa kävi jopa poikkeuksellisen vilkkaasti kesäkuukausina. Luken tilastohistoria yltää verkossa vuoteen 2009 ja tämän vuoden kolmas vuosineljännes oli kauralla vilkkain koko seurantajaksolla.

Myös ohraa liikkui tutun runsaasti kesällä osin siksi, että teollisuuden ja kaupan varastot olivat poikkeuksellisen pieniä kesäkuun lopussa, kun satokausi vaihtui.

Ohran ohella myös vehnälaareissa oli vajetta niin, että kesäkuun lopun varastosaldo oli neljän pääviljan osalta pienin ainakin kymmeneen vuoteen. Laarit eivät ole olleet yhtä tyhjiä ainakaan vuosikymmeneen uuden satovuoden kynnyksellä.

Vain ruista oli varastoissa runsaasti syksyn 2019 jättisadon peruja.

Lue lisää

Ilmastopaneeli selvittää turvealan tuntoja energiaturpeesta luopumisesta – tuottaja, vastaa kyselyyn ja kerro mikä huolettaa

Luken lausunnot eivät lämpene jatkuvalle kasvatukselle

Cap-uudistus ei mullista maataloutta – tilojen määrä jatkaa alenemista, samoin tulot

Viljelijät ottivat vaarin markkinoiden toiveista - herneestä ja kaurasta saatiin isot sadot