Maatalous

Marttilan lehmien laidunnusolot ylittivät uutiskynnyksen sadassa eurooppalaisessa lehdessä – "Kunnon tarinaa ei voita mikään"

Pohjoinen voisi muutenkin olla suomalaisen maidon markkinavaltti, pohtivat PI-maitoforumin panelistit.
Johannes Tervo
Esimerkiksi tällainen kuva saattaisi houkutella kuluttajia maailmalla ostamaan suomalaisia maitotuotteita. Kuva on MT:n arkistosta.

PI-maitoforumissa pohdittiin eilen maidontuotannon tulevaisuuden lisäksi suomalaisen maidon vahvuuksia.

Yksi vahvuus markkinoilla voisi olla pohjoisen tuotantoalueen esiin nostaminen, pohjoisen eksotiikka.

"Se vetoaisi yleisesti Euroopassa. Lehmä pitäisi kuvata lumihangessa pakkasella. Sitä eivät hollantilaiset pysty tekemään", Copa Cocegan pääsihteeri Pekka Pesonen sanoi.

"Minä laittaisin sen lehmän metsään, missä se on laiduntanut satoja vuosia", ehdotti tutkija Niko Räty Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.

MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola toisi markkinoinnissa esiin myös veden, jota Suomessa riittää toisin kuin monessa muussa maassa.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoi kokemuksesta, jossa hän oli Euroopassa kertonut, että tilan lehmät laiduntavat revontulten alla.

"Se mainittiin sadassa lehdessä. Tosin yhdessä lehmät olivat vaihtuneet poroiksi", Marttila totesi.

"Kunnon tarinan merkitystä ei voita mikään", kiteytti paneelikeskustelun vetänyt MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen keskustelun päätteeksi.

Lue myös: Syrjäyttääkö solumaatalous maitotilat tulevaisuudessa? – Maatilat voisivat erikoistua kantasolujen tai bioenergian tuotantoon, ehdottaa tutkija

Lue lisää

"Kiinnostavinta oli se, että lapsi mahtuisi pötsiin päiväunille", tuumaa ekaluokkalainen lukija Irina ja Nailon Piit -lehmäkirjasta

Maitosuomen tuottajille suunnitteilla sopimusmäärien hakukierros: "Koko ajan tapahtuu sukupolvenvaihdoksia ja tilakauppoja, ja sopimusmäärien täytyy elää niiden mukana"

Arvaatko, mitkä ovat Suomen neljä suurinta maitopitäjää? Vinkki: Kaikkien nimet alkavat K-kirjaimella

Hammaslääkärilehti: Kasvijuomien runsas käyttö voi aiheuttaa kariesta