Maatalous

Eurooppa painii yhä pahenevan sikakriisin alla, ja hinnat laskevat

ASF ja korona kasvattavat jättimäistä teurasruuhkaa Saksassa. Tanskassa korona hiljentää teurastamoja.
Sanne Katainen
EU:n sianlihamarkkinat ovat ajautumassa yhä tukalampaan tilanteeseen koronan hidastaessa teurastuksia ja ASF:n estäessä vientiä kolmansiin maihin.

Saksa ei ole saanut sianlihan vientiä auki Kiinaan sikaruton löytymisen jälkeen. Nyt koronaa on löytynyt kolmelta tanskalaiselta isolta teurastamolta ja vienti Kiinaan estyi hetkeksi, saksalaiset maatalouslehdet kertoivat loppuviikolla.

Sianlihamarkkinoiden ahdinko näyttää pahenevan EU:ssa. Tuottajahinnat laskivat aavistuksen edellisviikolla, perjantaina julkaistu EU:n lihamarkkinakatsaus kertoo. Vaihtelua on kuitenkin maittain.

Sianlihantuottajien saama keskihinta on vajonnut alle 1,4 euron EU:ssa, ja Suomessakin hintojen lasku on kiihtynyt. E-luokan possusta sai 1,62 euroa, neljä senttiä vähemmän kuin lokakuun puolivälissä.

Kriisi koettelee etenkin Saksaa, joka taistelee afrikkalaista sikaruttoa vastaan. Perjantaina raportoitiin taas uusista löydöistä, mikä nosti tartuntojen määrän jo 150:een.

ASF estää viennin kolmansiin maihin, ja työntekijöiden koronatartunnat sulkevat teurastamojen tuotantolinjoja. Lisäksi tiukat koronarajoitukset ohjaavat kulutusta edullisiin lihatuotteisiin eikä ruhojen parhaille osille ole kysyntää.

Sikaruuhka on paisunut Saksassa jo yli puoleen miljoonaan sikaan ja teuraspainot nousevat nopeasti. Jos teurastuksiin ei löydetä ratkaisua, jonossa on yli miljoona sikaa ennen vuoden vaihdetta, sianlihantuottajien kattojärjestö arvioi viime viikolla.

Myös porsasmarkkinat ovat tukossa ja porsaan hinta on vajonnut Saksassa alimmilleen ainakin kymmeneen vuoteen.

Saksa, Puola ja Tšekki perustivat viime viikolla yhteisen työryhmän, jolla yritetään saada sikaruttotilannetta hallintaan.

Suomessa lihan tuotanto on kasvanut kaksi prosenttia viime vuodesta lähinnä teuraspainojen ja tuotostason nousun takia, Kantar TNS Agrin liha­markkinakatsaus kertoo.

Myös lihan kulutuksen lasku on pysähtynyt ja palannut viime vuoden lukemiin. Vähittäiskaupan myynnin kasvu on paikannut ulkona syömisen vähenemisen.

Kotimainen liha pitää pintansa ja kotimaisuusaste on noussut 2,2 prosenttiyksikköä 82,3 prosenttiin. Tuonti on kuitenkin kasvanut lähelle vuoden takaisia määriä.

Vienti painottuu sikaan, ja kaikkineen lihan vienti on kasvanut tammi–syyskuussa 11 prosenttia.

Jauheliha tekee kauppansa edelleen, kuten on tehnyt koko korona-ajan, samoin lihavalmisteet ja edulliset ruhon osat myyvät, mutta arvo-osien kauppa on kärsinyt heikentyneestä taloustilanteesta ja ulkona syömisen vähenemisestä.

Broilerin kulutus on jopa kiihtynyt ja broilerin osus ylittää jo kolmanneksen lihan kokonaiskulutuksesta. Jos tahti jatkuu samana ja sianlihan kulutus laskee, siipikarjanliha saattaa ohittaa sianlihan jo ensi vuonna.

Sianlihan tuottajahinta nousi kolme prosenttia alkuvuoden aikana, naudanlihan pysyi ennallaan ja broilerin aleni kolme prosenttia, Kantar kertoo.

Kantar ennustaa sianlhan tuotannon kasvavan myös ensi vuonna yli 180 miljoonaan kiloon, kun kulutus jää 159 miljoonaan kiloon.

Lue lisää

Valtavat Kiinan-markkinat ovat lihatalolle kuin neliödraamaa

Maito ja sianliha halpenevat, tulvat voivat muuttaa tilannetta

Maatalouden kustannukset nousevat lujaa, ruuan hinta kääntyi maailmalla laskuun

Koneviesti selvitti, missä mennään Suomen traktorimarkkinoilla – ISOBUS sekä sähköiset palvelut ovat jo arkipäivää