Maatalous

"Valitettavasti simputuksesta kuulee edelleen välillä" – pienteurastamot toivovat elintarvikevalvontaan yhtenäistä linjaa

Syyttelyn sijaan kaivataan neuvontaa, toteavat Kuvalan tilateurastamon yrittäjät.
Saara Lavi
Elintarvikevalvonnan tulkintojen erot ovat tasaantuneet, mutta toivomisen varaa on edelleen, kertovat teurastamoyrittäjät.

Koronaviruksesta johtuvat rajoitteet panivat monen teurastamoyrittäjän myyntikanavat keväällä uusiksi. Kun ravintolat olivat kiinni, tuotteet piti markkinoida muualle.

"Samalla lähiruuan menekki onneksi kasvoi, ja tuotteille löytyi uusia osoitteita ravintoloiden tilalle", kertoo Suomen teurastamoyrittäjien puheenjohtaja Eero Polso.

Hänen tietojensa mukaan teurastamoyrittäjät ovat pärjänneet poikkeusajassa melko hyvin. "Toki henkilökunnan sairastuminen pelottaa, mutta en ole kuullut, että kenellekään olisi tullut vielä sitä ongelmaa."

Suomessa toimii noin 60 pientä tai keskisuurta teurastamoyritystä. Näistä alan yhdistykseen kuuluu 39.

20 vuotta tilateurastamoa pyörittäneet Kuvalan tilan yrittäjät kertovat viranomaiskäytäntöjen vaihtelusta, joka on tuttu ilmiö myös Polsolle.

"Tulkintoja on saatu tasaantumaan, mutta toivomisen varaa on edelleen. Valitettavasti simputuksesta kuulee edelleen välillä."

Ilmiö harmittaa Polsoa, sillä hän tietää, että jokainen alalla haluaa tehdä parhaansa, kun tuotteet myydään oman yrityksen nimellä.

Silloin tällöin keskusteluun nousee tarkastamattoman lihan myynti, johon joillakin teurastamoista etäällä sijaitsevista kotieläintiloista olisi kiinnostusta. Teurastamoyrittäjien linja asiaan on selvä.

"Kaikki alalla kärsisivät, jos sieltä pääsisikin markkinoille jotain kelvotonta. On helppo nukkua yönsä hyvin, kun myy leimattua, virallisesti tarkastettua lihaa."

Lampaiden teurastukset eivät ole Polson mukaan tänä syksynä ruuhkautuneet samaan tapaan, kuin monena edellisenä syksynä.

"Teurastuskapasiteettia on ihan hyvin. Tarjonta hajoaa hieman jo paremmin pitkin vuotta, kun syyskaritsoinnit ovat lisääntyneet. Vieläkin lampaan tarjonta saisi silti tasoittua", Polso toteaa.

Lammasruuhkan puuttuminen ei Polson mukaan selity sillä, että moni tuottaja on luopunut lammastaloudesta. "Uusiakin tuottajia on tullut."

Lue lisää

"Tarinoita alalla riittää, niistä pitäisi kirjoittaa kirja", tuumaavat Kuvalan tilateurastamoa 20 vuotta pyörittäneet yrittäjät

Torjunta-ainejäämiä aasialaisissa chilipaprikoissa, kiinalaisissa pavuissa ja intialaisessa riisissä – Tulli on hylännyt 37 elintarvikkeiden tuontierää tänä vuonna

Elintarvikkeissa huomattujen vakavien virheiden määrä on kymmenkertaistunut viimeisen vuosikymmenen aikana – mistä on kyse?

Elintarvikkeiden takaisinvedot kuluttajan turvana