Maatalous

Ministeri Leppä: Suomen maataloudella on hyvä "iskunkestävyys" – omia vahvuuksia ei aina tunnisteta

Perheviljelmät ja harva asutus ovat tärkeitä vahvuustekijöitä suomalaisessa maataloudessa, ministeri korostaa.
Lari Lievonen
Korona on koetellut yhteiskuntaa tänä vuonna, mutta maatalous on kestänyt koettelemukset hyvin, arvioi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Leppä oli tutustumassa maatalouden koettelemuksiin toukokuussa Kiteellä, jossa viljelyksiä tuhosivat muuttomatkallaan niillä levähtäneet hanhet.

Koronapandemia on pannut yhteiskunnan ”iskunkestävyyden” koetukselle, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.). Suomen maatalouden iskunkestävyyden ministeri arvioi hyväksi.

Koronatilanteessa sitä edesauttavat hajautettu, perheviljelmiin perustuva maataloustuotanto ja harva asutus.

Leppä esitti arvionsa torstaina ministeriön järjestämässä maa- ja metsätalouden kestävyyttä käsitelleessä toimittajatilaisuudessa.

Tuotannon kestävyydestä käytävä keskustelu kulkee paikoin väärillä urilla, ministeri arvioi.

Lepän mukaan esimerkiksi nautakarjataloutta koskeva vuoropuhelu perustuu monilta osiltaan argumentteihin, jotka eivät ota huomioon Suomen olosuhteita, esimerkiksi nurmirehuruokintaan perustuvaa tuotantoa.

Ministeri pahoittelee sitä, että suomalaiset eivät aina tunnista omia vahvuuksiaan. Suomessa on erittäin runsaat, puhtaat pinta- ja pohjavesivarannot. Myös eläintautitilanne on erinomainen.

”Maanviljelijät ovat jo pitkään olleet bioturvan ammattilaisia”, Leppä luonnehtii.

Lue lisää

Perustuslakivaliokunnalta tiukka lausunto ravintoloiden rajoituksista – sote-valiokunnan pohdittava, voiko rajoitukset tehdä ravintolatyypeittäin

Osa matkailupalveluiden tarjoajista laiminlöi koronaviestinnän kokonaan verkossa – muutamista Turun seudun yrityksistä saattoi jäädä epäpätevä vaikutelma, kertoo selvitys

THL: Uusia koronavirustartuntoja on todettu 105 – kahden viikon tartuntojen määrä yli kaksinkertaistui edeltäneestä kahden viikon jaksosta

Tunturilehmät ovat pandaa harvinaisempia – silti pohjoismaisia perinnemaisemia laiduntavat usein tuontirodut