Maatalous

Mikään ei muutu, kun lomitusyksikkö suurenee, luvattiin kirjeessä – samalla ilmoitettiin muutos viikonloppupäivystyksiin, kummasteli maidontuottaja tuottajaliiton kokouksessa

MTK-Kaakkois-Suomen syyskokous teki myös kannanoton viljelijän oikeusturvasta sopimuksissa sähköyhtiöiden kanssa.
Roosa Heikura
MTK-Kaakkois-Suomen kokous pidettiin hybridikokouksena, jossa osa osallistujista oli paikalla ja osa mukana verkon kautta.

MTK-Kaakkois-Suomen hybridikokouksessa kokoustettiin tiistaina sekä Luumäellä että sähköisesti. Huolta tuottajien keskuudessa aiheutti moni asia, mutta koronakriisillä on ollut tuottajien kannalta jopa joitakin positiivisia vaikutuksia. Näihin lukeutuu kotimaisen tuotannon arvostuksen kasvu.

Kokouskeskustelua alustanut MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin valoikin tuottajiin uskoa omaan tekemiseen.

"Mikään ei näytä siltä, että ruuan tuotantoa alettaisiin maailmassa suitsia. Suomella on monia vahvuuksia, jotka pystytään tieteellisesti todistamaan."

Wallin nosti esiin Ruokatiedon toteuttaman kuluttajatutkimuksen tuloksia, jotka käsittelivät syitä lisätä suomalaisen ruuan ostamista.

Tärkeimmiksi syiksi nousivat työllistäminen, viljelijöiden ja suomalaisen maatalouden tukeminen sekä halu suosia suomalaista. "Mittarit menevät oikeaan suuntaan. Nämä ovat niitä syitä, joita ainakin minä haluan listan kärjessä nähdä", Wallin totesi.

Hänen mielestään yleisestä keskustelusta ruuan tuottajiin kohdistuva henkinen paine on suuri vääryys. "Kuunnelkaa kansan mielipidettä", Wallin totesi ja kannusti myös juttelemaan rohkeasti niiden kanssa, jotka ovat eri mieltä.

MTK:n kultaisella ansiomerkillä kokouksessa palkittu Kari Niemi kysyi Wallinilta turvemaiden asemasta nykytilanteessa.

Wallin kuvaili tilannetta kohtuuttomaksi. "Huoltovarmuusnäkökulmasta ja aikana, jona pitäisi pystyä elvyttämään, jos otettaisiin laskutikku käteen, ei hallitsematonta alasajoa tavoiteltaisi", hän linjasi ja ennusti aiheesta nousevan vielä rajua keskustelua.

"Toivoisin, että tässä edettäisiin ennemmin evoluution kuin revoluution kautta, hitaamman mallin kautta tasapainoon."

MTK-Kaakkois-Suomen puheenjohtaja Matti Seitsonen ehdotti pilke silmäkulmassa, että MTK voisi alkaa ajaa soiden ennallistamista lammiksi, joita ne ovat joskus olleet.

Seitsonen nosti esiin huolen myös itärajan "hakerallista", jossa haketta tuodaan Suomeen Venäjältä.

Rauno Pekkola Ruotsinpyhtäältä huomautti, että valkoposkihanhiluvat viipyivät ja viipyivät, ja kun ne vihdoin saatiin, hanhet olivat jo menneet.

Lappeenrantalainen Petri Hovi esitti huolen lomituksen tulevaisuudesta.

Esimerkiksi Mikkeliin yhdistymässä olevalla Savitaipaleella tuottajille on Hovin mukaan tullut kirje, jossa kerrottiin, että yksikkö suurenee, mutta palvelut asiakkaan suuntaan säilyvät ennallaan. Samassa kirjeessä kuitenkin todettiin, että Savitaipale lopettaa viikonloppupäivystykset.

Hovi muistutti, että juuri viikonloppupäivystykset ovat äärimmäisen tärkeitä karjatiloille.

Iittiläinen Jouni Aalto pohti, miten maanomistajien näkökannat otetaan huomioon, kun luonnonsuojelualueita perustetaan kovalla innolla.

Syyskokous teki kannanoton viljelijän oikeusturvasta sähkön siirtomaksuihin liittyen. Kannanotossa kritisoidaan sitä, että esimerkiksi sähköyhtiö voi yksipuolisesti muuttaa kahden osapuolen välille solmittua sopimusta korottamalla esimerkiksi sähkön siirtomaksua.

"Korotukset ovat suuruudeltaan kulutusmaksun osalta reilut 17 ja tuotantomaksun osalta reilut 18 prosenttia. Edellä kuvattu menettely loukkaa oikeusturvakäsitystä", kannanotossa todetaan.

MTK-Kaakkois-Suomi muistuttaa, että sähköyhtiöiden ei tulisi käyttää siirtomaksuja tuloksentekovälineinä, ja haluaa nostaa asian laajempaan keskusteluun.

Lue lisää

MTK-Kaakkois-Suomen kokouksessa kaivattiin tuottajaliitolle omaa some-päivystäjää – verkossa liikkuvat väärät huhut pitäisi saada torpattua nopeasti

Varsinais-Suomen tuottajat peräsivät tasapuolisuutta tukiin

MTK-Kaakkois-Suomi: Tuet ohjaavat tuotantoa kohti länttä

Hakkuiden kasvattamiselle vihreää valoa vaalipaneelissa – lihaverolle enemmistön ei