Maatalous

KKV ei muista vastaavaa tapahtuneen aiemmin: Hankkija osti, perui ja osti uudelleen SSO:n maatalouskaupan

Polttoöljyt jätettiin pois, jotta SSO:lta hankitun liiketoiminnan liikevaihto saatiin alle 20 miljoonaa euroa, mikä on kilpailuviranomaisen selvitysten alaraja.
Pasi Leino
Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö kertoi kesäkuussa SSO:n maatalouskaupan. ostamisesta. Tasan puoli vuotta myöhemmin kauppa saatiin maaliin, kun polttoöljyt jätettiin pois.

Hankkija kertoi perjantaina ostaneensa salolaisen Suur-Seudun osuuskaupan maatalousliiketoiminnan ja henkilökunta siirtyy Hankkijalle viikon päästä.

Sama uutinen kerrottiin jo kesäkuun alussa.

Alkuperäinen kauppa peruttiin keskiviikkona. Samalla asia vedettiin pois Kilpailu- ja kuluttajaviraston, KKV:n, käsittelystä. Kauppa tehtiin uudelleen torstaina, mutta ilman maatalouden polttoöljyjä.

Ostetun toiminnan liikevaihto alittaa nyt 20 miljoonaa euroa, mikä on raja KKV:n käsittelylle.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoi 23. elokuutta, että kauppa otetaan jatkoselvityksiin.

Viraston mukaan Hankkijan ja SSO:lta ostettavan maatalouskaupan markkinaosuus saattaa tietyissä tuotteissa nousta korkeammaksi kuin alun perin kerrottiin.

Kauppoja on peruttu ennenkin, mutta ei niin, että se tehdään uudelleen heti perään, kertoo erityisasiantuntija Pontus Ranta KKV:stä.

Kesällä tehdyssä kaupassa siirtynyt liikevaihto oli aavistuksen yli 20 miljoonaa euroa, kun nyt jäädään alle 19 miljoonaan euroon.

Jos mitään uutta ei ilmene, kauppa ei kuulu enää KKV:lle, Ranta kertoo MT:lle.

Toimitusjohtaja Jyrki Lepistö Hankkijan toteaa, että asiasta ja vaihtoehdoista keskusteltiin kilpailuviranomaisen kanssa pitkin syksyä.

"Tällaiseen ratkaisuun päädyttiin, jotta kauppa saatiin maaliin ja henkilökunnalle työrauha. Tämä tuntui järkevimmältä", Lepistö sanoo.

"Asia on kestänyt jo nyt aivan liian kauan ja alkoi näyttää, että ratkaisun saaminen oli siirtymässä vuoden vaihteen yli, ehkä pitkällekin ensi vuoteen. Emme halunneet odotella yhtään lisää", Lepistö kertoo.

Koronallakin on sormensa pelissä. Valtiovalta pidensi kesällä KKV:n käsittelyaikoja kuukaudella kolmesta kuukaudesta neljään.

Alunperin KKV:n ratkaisun takaraja olisi ollut marraskuun lopulla, mutta kuukauden lisäajan jälkeen se siirtyi joulun ja uudenvuoden tietämiin.

Asiasta aiemmin:

Kilpailuvirasto tutkii tarkemmin Hankkijan ja SSO:n kaupan – epäilee markkinaosuuksia kerrottua isommiksi

Osuuskauppojen taru maatalouskaupassa päättyy – Hankkija ostaa alueosuuskaupan maataloustoiminnot Salossa

Lue lisää

Tuottajaa sidotaan joka suuntaan

Hankkijan rehunmyyntitapa tuntuu viljelijästä pakkomyynniltä – mäskiä ostanutta tilaa kehotettiin ostamaan yhtiöltä muitakin rehuja, jotta mäskitoimitukset jatkuisivat

Matkanjärjestäjät ovat selättäneet ruuhkahuiput rahanpalautuksissa – jotkut kuluttajat kuitenkin juuttuivat ikävään limboon

Pellon lähettämä gammasäteily kertoo, minkä verran ravinteita pintamaassa on