Maatalous

The Guardian: Britannia kieltämässä elävien eläinten viennin – "EU-ero on mahdollistanut nämä suunnitelmat"

Brexitin kautta Britannia ei kuulu enää EU:n eläinten hyvinvointisäädöksiin.
Maija Partanen
Britannia suunnittelee elävien eläinten viennin kieltämistä. Kuvituskuva.

Britannia suunnittelee elävien eläinten viennin lopettamista ulkomaille. Asiasta kertoi muun muassa the Guardian.

Aloite liittyy Britannian EU-eroon. Britannia poistuu EU:n sisämarkkinoilta tammikuun ensimmäinen päivä, jolloin brexitin siirtymäaika päättyy. Sen jälkeen Britannia ei ole enää EU:n lainsäädännön piirissä. Tämä koskee myös eläinten hyvinvointisäädöksiä.

Suunnitelmat vahvistavat ministeriön mukaan "maan asemaa eläinten hyvinvoinnin johtajana maailmassa". Noin 6 400 eläintä lähetettiin Britanniasta Eurooppaan teurastettavaksi vuonna 2018. Aloite ei koske siipikarjaa.

”EU:sta eroaminen on mahdollistanut Britannian hallituksen toteuttavan näitä suunnitelmia", ministeriö tiedotti.

Elävien eläinten viennin odotetaan kuitenkin jatkuvan edelleen Pohjois-Irlannissa. Britannian ja EU:n väliset brexit-neuvottelut ovat kulminoituneet nimenomaan siihen, mitä Pohjois-Irlannin ja Irlannin väliselle suhteelle käy.

EU on painottanut, että Pohjois-Irlanti kuuluu myös siirtymäajan jälkeen EU:n lainsäädännön piiriin. Britannia on ollut tästä eri mieltä.

Monet EU:n jäsenmaat ovat vedonneet komissiota muuttamaan eläinkuljetuskäytäntöjä. Komissio on saanut kritiikkiä siitä, että eläinten hyvinvointisäännöksiä ei noudateta eikä valvota jäsenmaissa. Myös Euroopan tilintarkastustuomioistuimen mukaan EU:n kunnianhimoisten eläinten hyvinvointitavoitteiden ja käytännön toteutuksen välillä on suuri aukko.

Alankomaiden maatalousministeri Carola Schouten pyysi epävirallisessa maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa rajoittamaan elävien eläinten kuljetuksia, the Gurdian kertoo.

Myös Euroopan parlamentti on herännyt asiaan, kun eläinkuljetuksiin perehtynyt tutkintavaliokunta aloitti toimintansa syksyllä.

Lue myös:

Eläinkuljetusrikkeisiin haetaan toimivia rangaistuksia uudella tutkintavaliokunnalla – "Kaikilla toimijoilla ei ole osaamista tai halua noudattaa komission sääntöjä"

Lue lisää

Brittimedia: Lihatuotteet mätänevät brexit-byrokratian takia Hollannin satamassa – lihaa kuljettavia rekkoja jumissa yli sata

Johnson: Tämän sukupolven ei pitäisi enää äänestää Skotlannin itsenäisyydestä

Erasmus-vaihto lakkaa Britannian osalta, mutta maahan jo rahoitettuja hankkeita on keväälle 2023 saakka

Skotlannin pääministeri: Haluamme liittyä takaisin EU:hun itsenäisenä valtiona