Britannia suunnittelee elävien eläinten viennin lopettamista ulkomaille. Asiasta kertoi muun muassa the Guardian.
Aloite liittyy Britannian EU-eroon. Britannia poistuu EU:n sisämarkkinoilta tammikuun ensimmäinen päivä, jolloin brexitin siirtymäaika päättyy. Sen jälkeen Britannia ei ole enää EU:n lainsäädännön piirissä. Tämä koskee myös eläinten hyvinvointisäädöksiä.
Suunnitelmat vahvistavat ministeriön mukaan "maan asemaa eläinten hyvinvoinnin johtajana maailmassa". Noin 6 400 eläintä lähetettiin Britanniasta Eurooppaan teurastettavaksi vuonna 2018. Aloite ei koske siipikarjaa.
”EU:sta eroaminen on mahdollistanut Britannian hallituksen toteuttavan näitä suunnitelmia", ministeriö tiedotti.
Elävien eläinten viennin odotetaan kuitenkin jatkuvan edelleen Pohjois-Irlannissa. Britannian ja EU:n väliset brexit-neuvottelut ovat kulminoituneet nimenomaan siihen, mitä Pohjois-Irlannin ja Irlannin väliselle suhteelle käy.
EU on painottanut, että Pohjois-Irlanti kuuluu myös siirtymäajan jälkeen EU:n lainsäädännön piiriin. Britannia on ollut tästä eri mieltä.
Monet EU:n jäsenmaat ovat vedonneet komissiota muuttamaan eläinkuljetuskäytäntöjä. Komissio on saanut kritiikkiä siitä, että eläinten hyvinvointisäännöksiä ei noudateta eikä valvota jäsenmaissa. Myös Euroopan tilintarkastustuomioistuimen mukaan EU:n kunnianhimoisten eläinten hyvinvointitavoitteiden ja käytännön toteutuksen välillä on suuri aukko.
Alankomaiden maatalousministeri Carola Schouten pyysi epävirallisessa maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa rajoittamaan elävien eläinten kuljetuksia, the Gurdian kertoo.
Myös Euroopan parlamentti on herännyt asiaan, kun eläinkuljetuksiin perehtynyt tutkintavaliokunta aloitti toimintansa syksyllä.
Lue myös: