Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Etelä-Pohjanmaa on luomumaito-Suomi, Suomen suurin maatila on luomutila Uudellamaalla – luomu on omanlaistaan eri puolilla maata

Luomua jalostavista yrityksistä joka neljäs toimii Uudellamaalla.
Petteri Kivimäki
Luomutiloilla on usein monipuolinen kasvilajivalikoima. Tässä nostetaan purjoa Kalliolan luomutilalla Haukivuoren Nykälässä.

Luomua tuotetaan ja jalostetaan koko maassa, mutta maakunnilla on omat erityispiirteensä, Pro Luomu kertoo tuoreessa koosteessaan.

Maan eteläosissa eli Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla tuotetaan merkittävä osa Suomen luomuviljasta, herneestä ja härkäpavusta.

Luomuviljoja viljellään kuitenkin lähes koko Suomessa. Esimerkiksi Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla tuotetaan merkittäviä määriä luomukauraa. Varsinais-Suomessa on Suomen suurin sertifioitu luomusiementuotantoala.

Suomen suurin maatila on nykyään myös luomutila. Sitä viljelevä Niko Ahlqvist asuu Uudellamaalla Karkkilassa.

Etelä-Pohjanmaata voi Pro Luomun mukaan kutsua myös luomumaito-Suomeksi, sillä viime vuonna maakunnassa oli eniten luomulypsylehmiä.

Myös luomulihanautoja oli Etelä-Pohjanmaalla eniten, kun taas emolehmiä oli eniten Pohjois-Pohjanmaalla.

Luomusianlihantuotannossa Pohjanmaa pitää eläinmäärissä tarkasteltuna ykkössijaa: siellä oli lähes puolet Suomen luomulihasioista ja -emakoista vuonna 2019.

Luomumunia tulee eniten Varsinais-Suomesta. Siellä oli vuonna 2019 yli puolet munivista luomukanoista.

Itäisessä Suomessa korostuu luomumarjojen ja luomupuutarhakasvien tuotanto. Pohjois-Karjalassa viljellään eniten luomumansikkaa ja -mustaherukkaa, kun taas yli puolet Suomen luomukaalin ja -sipulin viljelyalasta löytyy Etelä-Savosta

Luomua jalostavista yrityksistä joka neljäs toimii Uudellamaalla.

Juuri julkaistun Aitoja makuja -yritystilaston mukaan luomua jalostavia yrityksiä on koko maassa 388, ja Uudellamaalla niistä sijaitsee noin 110.

Seuraavaksi eniten luomua jalostavia yrityksiä on Varsinais-Suomessa, mistä löytyy eniten luomuviljatuotteita jalostavia yrityksiä, sekä Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla, mistä löytyy muun muassa teurastusta ja lihanjalostusta.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on 2 893 elintarvikkeita jalostavaa yritystä.

Suomessa luomutuotteita valmistavat usein samat yritykset kuin tavanomaisia elintarvikkeita.

Toimialoittain eniten luomua jalostavia yrityksiä löytyy teurastuksesta ja lihanjalostuksesta, vihannesten, marjojen ja hedelmien sekä muiden elintarvikkeiden jalostuksesta.

Paikalliset pienteurastamot ja tilojen yhteydessä tapahtuva lihanjalostus saattavat selittää toimialan yritysten suurta määrää.

Sen sijaan luomuleipomotuotteita tekeviä yrityksiä on suhteessa vähän koko maan leipomoiden määrään.

Suomalaisten luomukuluttajien joukko on Pro Luomun mukaan laajentunut viime vuosina. Luomun käyttäjiä on aiempaa tasaisemmin eri väestöryhmissä ja eri puolilla maata.

Useimmin luomua löytyy pöydästä pääkaupunkiseudulla, mutta Uusimaa ja muu Suomi seuraavat heti perässä.

Harvemmin kuin kerran kuukaudessa luomua käyttäviä on eniten Länsi-Suomessa. Niitä, jotka eivät käytä luomua lainkaan, löytyy keskimääräistä hiukan enemmän Pohjois- ja Itä-Suomesta.

Lue lisää

Pro Luomu: Luomuviennin arvo kolminkertaistui ja se voi olla vasta alkua – odotuksissa kova kasvuloikka

Kysyntä lisääntyi ja kannattavuus parani: Luomulihan tuotanto kasvoi kolmanneksella

Luomun osuus peltoalasta nousemassa yli kymmeneen prosenttiin

Pro Luomu: Hintojen lasku alensi kynnystä ostaa luomua