Maatalous

Ministeri Jari Leppä maaseutunuorille: Puolustusasemista pitää päästä siihen, että muut joutuvat reagoimaan meidän keskustelunavauksiimme

MTK:n ja SLC:n nuorten edustajat jättivät ministerille listan huolistaan muun muassa sukupolvenvaihdoksiin ja julkiseen keskusteluilmapiiriin liittyen.
Teams-palaveriin Jari Lepän kanssa osallistui keskiviikkona kahdeksan MTK:n ja neljä SLC:n maaseutunuorten edustajaa sekä heidän asiamiehensä.

Nykyinen keskusteluilmapiiri lisää viljelijöiden kuormitusta, vaikuttaa negatiivisesti heidän jaksamiseensa ja laskee nuorten kiinnostusta hakeutua alalle, MTK:n ja SLC:n nuorten tuottajien edustajat totesivat maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle yhteisessä videopalaverissa keskiviikkona.

"Mediassa on viime aikoina ollut ulostuloja, jotka eivät ole perustuneet faktoihin. Myöhemmin niitä on korjailtu, mutta korjaukset eivät saa yhtä suurta medianäkyvyyttä kuin alkuperäinen julkaisu", kannanotossa todetaan.

"Ylen julkaisut koetaan todella usein maataloutta halventaviksi, vaikka kyseessä pitäisi olla puolueeton ja objektiivinen valtion media. Esimerkiksi Yle Kioski kannusti syksyllä #withdrawthiscap -kampanjalla asettumaan EU:n maatalouspolitiikkaa vastaan. Tällainen on mielestämme vastuutonta, koska maatalouspolitiikan ja sen ympäristövaikutusten arviointi vaatii kunnollista perehtymistä aiheeseen, ei vain muutamia Instagram-postauksia."

Leppä totesi olevansa nuorten kanssa samaa mieltä siitä, että keskusteluilmapiiri on syyllistävä, jopa vainoava. "Faktat eivät enää puhu puolestaan, vaan ideologiat."

Hän kehotti nuoria miettimään, miten puolustajan roolista päästäisiin hyökkääjän rooliin.

"En tarkoita hyökkääjän roolilla räksyttämistä, vaan sitä, että toiset joutuisivat reagoimaan meidän keskustelunavauksiimme sen sijaan, että me joudumme jatkuvasti puolustautumaan."

Leppä kiitti nuoria siitä, että pitkän koronavuoden aikana Suomen elintarvikehuolto on toiminut täysin moitteettomasti.

"Siinä ei ole mitään tekemistä tuurilla vaan perustana on se, että meillä osataan nämä asiat. Kiitos, että olette pystyneet ja jaksaneet pitää pyörät pyörimässä."

Maaseutunuoret halusivat tietää, onko sukupolvenvaihdosten edistämiseksi olemassa uusia ideoita. Onko luopumistuelle selvitetty korvaajaa, ja jos on, niin mitä se voisi olla?

Leppä totesi, että jokin korvaava järjestelmä tarvitaan. Mallia haetaan koko ajan, hän vakuutti.

EU:n nuoren viljelijän tuki sekä aloitustuki puhuttivat myös.

"Nuoren viljelijän EU-rahoitteisessa tuessa maksimihehtaarimäärä on 90, eikä sen ylittäville hehtaareille ole tarjolla EU-rahoitteista tukea", nuorten kannanotossa todetaan. "Nuorilla on nykyisin keskimäärin yhä suurempia tiloja, jolloin 90 hehtaaria jää auttamatta pieneksi." 150 hehtaaria olisi nuorten mielestä parempi raja.

Maaseutunuoret haluavat myös tasata tukieroja etelän ja pohjoisen viljelijöiden välillä – niin, ettei pohjoisesta leikata tukia, vaan niitä lisättäisiin etelään.

Monia muitakin ongelmia tuotiin esiin.

Kahden viljelijän maatalousyhtymässä vaaditaan kaksinkertainen tulo, jotta päästään aloitustuen saamiseen oikeuttaviin summiin. Aloitustukisumma ei kuitenkaan ole kaksinkertainen, nuoret totesivat.

Maatalousyhtymässä esimerkiksi vanhempien kanssa ei myöskään voi saada nuorelle suunnattuja tukia.

Investointituen korotukseen pitäisi olla oikeutettu vielä seitsemän vuotta tilanpidon aloittamisen jälkeen, nuoret korostivat. Tilan lunastaminen velkaannuttaa nuoren niin, ettei isoja investointeja usein kannattaisi tehdä heti alkuun.

Lue lisää

Maaseutunuoret ja NHK matkaavat traktorilla läpi Suomen elokuussa – "Nyt saadaan katsausta siihen, mitä viljelijät ajattelevat tilansa tulevaisuudesta"

Jari Leppä: Uudet tutkimukset saattavat muuttaa käsitystä turvepelloista, päätösten on perustuttava tutkittuun tietoon

Jari Leppä: Perustuki on tulossa raiviopelloille, korvauskelpoisuus vain pienelle osalle raivioista

Ministeri Leppä huolestui EU:n avohakkuita rajoittavasta metsästrategiasta: "Herää kysymys, kenelle se on tarkoitettu”