Maatalous

TS: Huittisten biokaasulaitoksesta Suomen suurin lantalaitos – pääasialliseksi raaka-aineeksi sian- ja karjanlanta

Ajatuksena on hyödyntää HK-Scanin sopimustuottajilta tulevaa sian- ja karjanlantaa.
Markku Vuorikari
Business Finland on myöntänyt biokaasulaitoshankkeelle 537 350 euroa energiatukea.

Biokaasulaitoshanke on tärkeä seudullinen kiertotaloushanke, jonka tavoitteena on parantaa alueellista ravinnetasapainoa ja vähentää ravinnevalumia Itämereen, kerrotaan Turun Sanomien uutisessa Huittisten biokaasulaitoksesta.

Gasumin operoimasta biokaasulaitoksesta tulisi Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan lantalaitos. Business Finland on myöntänyt biokaasulaitoshankkeelle 537 350 euroa energiatukea.

Laitos hyödyntäisi raaka-aineenaan 60 000 tonnia erilaisia syötteitä, josta noin 50 000 tonnia koostuisi erilaisista lannoista ja maatalouden sivuvirroista.

Valmistuessaan biokaasulaitos tuottaa seudun maataloudelle paikallisia luomukierrätyslannoitteita ja uusiutuvaa biokaasua.

"Oikein kohdennetulla lannoitetarjonnalla maatalous voi vähentää mineraalisten ja fossiilisten lannoitteiden käyttöä", Gasumin Suomen kiertotalousjohtaja Ari Suomilammi kertoo.

Laitoksen perussuunnittelu valmistuu vuoden vaihteessa ja laitos on tarkoitus olla valmis vastaanottamaan lantapohjaisia syötteitä syksyllä ensi vuonna.

Gasum vastaa kiertotaloushankkeessa Huittisten biokaasulaitoksen investoinnista ja operoinnista, HK-Scan on mukana suunnittelemassa sopimusmaatilojensa kanssa lantapohjaisten syötteiden saatavuutta.

Turun Sanomien uutinen

Lue lisää

Korona ei näy hiihtoloman tieliikenteen vähenemisenä – nopeasti leviävä virus on riski muuallakin kuin suurilla kaupunkialueilla

Lukijalta: "Lannan käsittely isossa biokaasulaitoksessa on mahdoton tehtävä sekä ympäristön hyvinvoinnin että taloudellisen kannattavuuden osalta"

Biokaasulaitosten ilmastohyödyt

Biokaasu avuksi luonnonsuojelussa