Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Enemmän sikoja kuin mitä Suomessa on yhteensä: Kiinaan rakennetaan maailman suurin jättisikala

Muyuan Foods rakentaa 21 kerrostalosikalan mammuttimaista keskittymää Nanyangin lähelle. Ensimmäinen sikala on otettu käyttöön.
Muyuan Foods
Nanyangin liepeille Kiinaan rakennetaan maailman suurinta sikalaa. Työt 21 kerrostalosikalan työmaalla alkoivat maaliskuussa.

Kiinan toiseksi suurin sianlihan tuottaja Muyuan Foods rakentaa Nanyangin lähelle, tuhat kilometriä lähteen Shanghaista, maailman suurinta sikalaa.

Mammuttimaisen hankkeen sikaloihin sopii 84 000 emakkoa ja myös lihasiat aiotaan kasvattaa samalla tontilla. Mittasuhteista kertoo, että yhteen ainoaan paikkaan on tulossa sikoja enemmän kuin Suomessa on.

Yhdysvaltojen jättisikalat ovat tyypillisesti kymmenesosa Nanyangiin rakenteilla olevasta.

Rakennustyöt alkoivat maaliskuussa ja marraskuussa ensimmäinen monikerrossikala kaikkiaan 21 sikalan kompleksista saatiin käyttöön.

Sikalassa on tarkoitus tuottaa 2,1 miljoonaa lihasikaa vuodessa.

Jättisikalan omistava yhtiö uskoo, että pitkälle viedyllä automatisoinnilla ja tarkalla valvonnalla vakavat eläintaudit kuten ASF pystytään pitämään poissa. Samalla yritetään tyydyttää suurvallan lihantarvetta.

Sikarutto sulki noin puolet Kiinan sikaloista ja tuotanto on elpynyt kivuliaasti. Osa tyhjilleen jääneistä on edelleen pois tuotannosta, koska ne eivät täytä kiristyneitä turvallisuusvaatimuksia.

Se on avannut kentän Muyuanin kaltaisille lihajäteille.

Sianlihan hinta on ollut laskussa, mutta on edelleen kaksinkertainen ASF-kriisiä edeltävään aikaan. Suuret lihantuottajat ovat tehneet tänä vuonna tähtitieteellistä tulosta.

Muyuan Foods kertoo tuloksen kohentuneen 1 400 prosenttia viime vuodesta ja voittoa kertyi yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana lähes 3 miljardia euroa.

Vahva talous heijastuu myös investointeihin. Muyuan aikoo investoida tänä vuonna lähes 6 miljardia euroa sikaloihin ja lihan jalostamiseen.

Summa on kahdeksankertaistunut kahdessa vuodessa ja on kaksinkertainen sähköautojätti Teslan investointeihin verrattuna.

Lue lisää

Xinjiangin unohtuminen sopii Kiinalle

Ei kiinalaista, vaan kotimaista

Kiina viilensi diplomaattisia suhteitaan Liettuaan Taiwanin avattua maahan edustuston

Miksi Kiina kunnostautuisi, kun ostamme varauksetta kaiken krääsän?