Maatalous

Arvaatko, mitkä ovat Suomen neljä suurinta maitopitäjää? Vinkki: Kaikkien nimet alkavat K-kirjaimella

Maidontuotanto väheni 2019 jo neljättä vuotta peräkkäin, uusi tilastojulkaisu kertoo.
Jarkko Sirkiä
Missä maitosi on tuotettu?

Kuopio säilytti vuonna 2019 asemansa Suomen suurimpana maidontuottajakuntana. Kuopiolaismaitoa tuotettiin yhteensä 73 miljoonaa litraa, kolme prosenttia koko maan maitomäärästä.

Näin kertoo Luonnonvarakeskuksen ennen joulua ilmestynyt ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja.

Seuraavaksi suurimmat maidontuottajakunnat olivat Kiuruvesi, Kurikka ja Kokkola.

Kaikkiaan Suomessa tuotettiin toissa vuonna 2 305 miljoonaa litraa maitoa. Määrä oli prosentin verran pienempi kuin edellisvuonna. Tuotanto väheni neljättä vuotta peräkkäin

Vuonna 2019 maidontuotanto kasvoi vain Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Kainuussa. Maidosta 55 prosenttia tuotettiin Pohjois-Savossa ja Pohjanmaan kolmen ely-keskuksen alueella.

Luken e-vuosikirja

Lue lisää

Pappi rinnastaa Kirkko ja kaupunki -lehdessä eläintuotannon paholaisen tuhotekoihin ja keskitysleireihin – "Viaton maitokin on kauhea tuote"

Maitosuomen tuottajille suunnitteilla sopimusmäärien hakukierros: "Koko ajan tapahtuu sukupolvenvaihdoksia ja tilakauppoja, ja sopimusmäärien täytyy elää niiden mukana"

Vastoinkäymiset opettivat, että tärkeintä on keskittyä olennaiseen – "Onnistumisen eteen tarvitaan jatkuvaa huolellisuutta ja seuranta"

Närväset kulkevat vastavirtaan ja vaihtoivat emolehmät maitoon – "Saatoimme hyvinkin olla viimeinen uusi tila, joka pääsi mukaan ennen Valion sopimustuotantoa"