Maatalous

Uusi-Seelanti virittää kuonoja taistoon – koiria koulutetaan haistamaan mehiläisten joukkosurmaaja

Sieni- ja huumekoirat ovat tuttu juttu, mutta Uudessa-Seelannissa koiria koulutetaan tunnistamaan esikotelomädän haju.
Kimmo Haimi
Suomessa esikotelomätä llain mukaan vastustettava ja valvottava eläintauti. Kuvassa suomalainen terve mehiläispesä asukkaineen.

Uudessa-Seelannissa koulutetaan koiria haistamaan mehiläispesin uumenissa tuhoa tekevän esikotelomätä-bakteeritaudin.

Jos kuonot saadaan viritettyä, mehiläistarhaukseen liittyvälle teollisuudelle on luvassa miljoonien eurojen säästöt vuodessa, kertoo Rural News verkkosivuillaan.

Koirien kuonoja koulutetaan laboratorio-oloissa, joissa esikotelomätää levittävien itiöiden ja itse bakteerin hajuja pystyään tuottamaan ilman muita tuoksuja.

Mehiläistarhaajille on treenattu nelijalkaisia apureita aikaisemminkin, mutta se on tehty mehiläistarhoilla. Luonnon oloissa ei ole saatu täyttä varmuutta siitä, onko koira havainnut varmasti oikean hajun.

Teollisuus maksaa tällä hetkellä noin 1,2 miljoonaa euroa vuodessa esikotelomädän varalta tehdyistä mehiläispesien tarkastuksista. Uusia työkaluja, kuten kuonoja, tarvitaan tai kustannukset vain nousevat.

Uudessa-Seelannissa on melkein miljoona mehiläispesää, joista tarkastamme vain noin 4 000 vuodessa", kertoo DownUnder Honey -yrityksen omistaja Jason Prior.

Mehiläiskoirat eivät ole maailmalla aivan tuntemattomia taitureita.

Toukokuussa 2019 Koiramme-lehti kertoi Yhdysvalloissa koulutetusta labradorinnoutaja Mackistä. Mack teki töitä omistajansa Bill Prestonin kanssa, joka tuolloin työskenteli maatalouden parissa virkamiehenä.

Esikotelomätä tappaa mehiläisten toukkia. Mätänevässä toukassa muodostuu miljardeja tauti-itiöitä, jotka leviävät aikuisten mehiläisten ruokkiessa toukkiaan. Pahimmillaan tauti tuhoaa koko mehiläisyhdyskunnan.

Rural News: Detector dogs could save beekeepers millions of dollars

Lue myös:

Mehiläiskoira Mack pelastaa pölyttäjiä

Otsikkoa ja juttua muokattu 7.1. klo 11:31. Uusi-Seelanti ei ole maailman ainoa maa, jossa on koulutettu esikotelomädän tunnistamiseen. Samaa on tehty USA:ssa aikaisemmin ja juttuun on lisätty osuus, joka kertoo Mack-mehiläiskoirasta

Lue lisää

Rypsinviljely on tekniikkalaji – isokyröläinen viljelijä menestyy huolellisen kylvön ja mehiläisten avulla

Kun juhannusaatto muutti tilan tulevaisuuden – pörinä savupiipussa johti mehiläistarhurin uralle

Pienet siivet kannattelevat maailman ruuantuotantoa – pölyttäjät ovat mehiläispäivän sankareita

Hunajalla houkuttelu on karhunpalvelus