Maatalous

Jännitysnäytelmä viljamarkkinoilla, vieläkö hinnat jatkavat nousua?

Lihan kulutus on aavistuksen vähentynyt, mutta kotimaisuusaste kohentunut.
Jarkko Sirkiä
Vientirajoitukset suurissa viljamaissa ovat nostaneet viljojen hintoja maailmanmarkkinoilla.

Vilja- ja öljykasvimarkkinoilla vuosi on alkanut nousujohteisesti.

Argentiinan maatalousministeriö ilmoitti vuodenvaihteessa keskeyttävänsä maissin viennin helmikuun loppuun saakka. Päätöstä perusteltiin maan ruokahuollon turvaamisella eli rehun riittämisellä maan kotieläintuotantoon.

Joulukuussa Venäjä päätti vehnälle vientirajoitteita, jotta vehnän hinta ei enää nousisi Venäjällä. Venäjän rajoitukset tulevat voimaan helmikuun puolivälissä.

Pariisin hyödykepörssissä maissin hinta nousi Argentiinan päätöksen jälkeen rajusti. Ennen uutista tammikuun maissinoteeraus oli noin 200 euroa tonnilta. Viime viikon alussa se kävi 220 eurossa ennen sulkeutumistaan.

Huomenna tiistaina Yhdysvaltain maatalousministeriö Usda julkaisee kuukausiraporttinsa. Sen odotetaan antavan lisävaloa maailman viljamarkkinoiden tilanteesta.

Edellä mainitut vientirajoitukset ja kuivuus muun muassa Etelä-Amerikassa voisivat tukea hintojen nousua edelleen.

Toisaalta hintoja voi alkaa painaa se, että koronan takia useissa maissa jälleen tiukennetaan rajoituksia. Rokotukset eivät vielä tautia hallitse.

Lisäksi kuivuushuolet saattavat vielä osin väistyä sateiden myötä.

Paljon on kiinni viljan ja öljykasvien ostajista. Joko heillä on tarpeeksi tavaraa varastossa ja aikaa odottaa laskevia hintoja?

Perjantaina iltapäivästä Pariisin hyödykepörssissä maaliskuun vehnänoteeraus oli 215 euroa tonnilta. Maissin maaliskuun noteeraus oli 202 euroa. Rapsin helmikuun noteeraus oli noussut 435 euroon tonnilta.

Ruuan hinta nousi maailmalla voimakkaasti viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, selviää YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n ruuan hintaindeksistä. Keväällä 2020 hinnat sen sijaan laskivat voimakkaasti koronapandemian vähentäessä monien tuotteiden kysyntää.

Joulukuussa indeksi nousi lukemiin, jossa se on viimeksi ollut vuonna 2014. Kun katsotaan indeksien koko vuoden keskiarvoja, vuosi 2020 oli korkein sitten vuoden 2017.

Joulukuussa etenkin kasviöljyt kallistuivat maailmalla. Palmuöljyn saatavuus on tiukentunut ja joulukuussa soijaöljyn saatavuus heikkeni Argentiinan satamatyöntekijöiden lakkoillessa.

Myös viljan hinnat nousivat saatavuuden tiukentuessa.

Maitotuotteiden hinnat päätyivät myös joulukuussa korkeammalle kuin vuosi aiemmin.

Lihan hintaindeksi sen sijaan oli joulukuussa alempana kuin vuosi aiemmin, vaikka se on kesän jälkeen ollut nousussa.

Sokerin hinnat ovat nousseet kevään hintakuopasta, mutta eivät koronaa edeltävälle ajalle.

Lihan kokonaiskulutus oli kotimaassa viime vuoden tammi–marraskuussa prosentin verran edellistä vuotta vähäisempää, selviää Kantar TNS Agrin viime viikolla julkaisemista tiedoista.

Siipikarjanlihan kulutus kasvoi neljä prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Naudanlihan kulutus laski aavistuksen. Sianlihaa kulutettiin neljä prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuotena.

Vuonna 2020 tammi–marraskuussa lihan tuotanto kasvoi yhteensä prosentin, pääosin teuraspainojen lisäyksestä ja tuotostason noususta johtuen.

Sianlihan tuotantomäärä ylittää kotimaisen kulutuksen. Muilla lihalajeilla kulutus on tuotantoa suurempaa.

Kotimaisen lihan suosio on jatkunut kaikissa lihalajeissa ja kotimaisuusaste on noin 83 prosenttia.

Ennakkotietojen mukaan tuonti väheni tammi–marraskuussa 12 prosenttia eli 9,3 miljoonaa kiloa luullisena lihana. Vähennys painottui huhtikuuhun.

Ennakkotietojen mukaan vienti kasvoi 8 prosenttia tammi–marraskuussa.

Arvioiden mukaan tammi–marraskuussa lihaa tuotiin yhteensä 67,5 miljoonaa kiloa ja vietiin 60 miljoonaa kiloa. Viennistä valtaosa oli sikaa. Tuonti jakaantui tasaisemmin eri lihalajeille, mutta siinäkin suurimmat määrät oli sianlihalla.

Lihan ja lihatuotteiden keskihinta kaupoissa oli Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa noin prosentin korkeampi kuin vuosi aiemmin. Elintarvikkeiden keskihinta nousi 1,5 prosenttia.

Maailman maitomarkkinoilla nousuvire on jatkunut. Viime viikolla järjestetyssä Global Dairy Trade -huutokaupassa (GDT) kokonaisindeksi nousi neljännen kerran peräkkäin.

Indeksi nousi lähes neljä prosenttia edellisestä kauppakerrasta, joka pidettiin ennen joulua. Indeksi on melko tarkalleen samoissa lukemissa kuin vuosi sitten.

Viime viikolla huutokaupassa niin juuston, voin kuin maitojauheiden hinnat nousivat.

Lue myös:

Argentiina pysäyttää maissin viennin – maissin hinta ponkaisi pörssissä 20 euroa ja ohitti vehnän

Lue lisää

Viljojen hintaralli äityi hurjaksi: Pariisissa vehnä ylitti 230 euroa, kotimaassa pysytty alle 200 euron

93 prosenttia suomalaisista syö lihaa, päivittäin alle puolet

Argentiina pysäyttää maissin viennin – maissin hinta ponkaisi pörssissä 20 euroa ja ohitti vehnän

Suurvaltapolitiikan vaikutukset maatalousmarkkinoihin voivat tänä vuonna rauhoittua, korona ja ASF vaikuttavat edelleen